top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι ευρωβουλευτές προωθούν την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας


Οι Επιτροπές Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της ΕΕ θέλουν να επιταχύνουν ουσιαστικά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030.


Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ στο 45% έως το 2030, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED) -ένας στόχος που υποστηρίζεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του "RepowerEU" της. πακέτο.


Οι ευρωβουλευτές διπλασίασαν τον αριθμό των διασυνοριακών έργων για την επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο έργα ανά κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη με την υψηλότερη ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν ένα τρίτο έργο έως το 2030.


Η Επιτροπή απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να θέσουν έναν ενδεικτικό στόχο για καινοτόμο τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον στο 5% της νέας εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης στη διαφάνεια των στοιχείων της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και στην απλούστευση της αύξησης του υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένου ενός απλούστερου συστήματος για την εγγύηση της προέλευσής του.


Στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση κατά 16% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης υψηλότερων μεριδίων προηγμένων βιοκαυσίμων και μιας πιο φιλόδοξης ποσόστωσης για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.


Εξοικονόμηση ενέργειας


Σε ξεχωριστή ψηφοφορία την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την αναθεώρηση της Οδηγίας Ενεργειακής Απόδοσης (EED), του νόμου που θέτει στόχους εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην πρωτογενή όσο και στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ.


Οι ευρωβουλευτές αύξησαν τον στόχο της ΕΕ για μείωση της τελικής και πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας: τα κράτη μέλη θα πρέπει συλλογικά να εξασφαλίσουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 40% έως το 2030 στην τελική κατανάλωση ενέργειας και 42,5% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2007.


Αυτό αντιστοιχεί σε 740 και 960 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe) για κατανάλωση τελικής και πρωτογενούς ενέργειας, αντίστοιχα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν δεσμευτικές εθνικές συνεισφορές για την επίτευξη αυτών των στόχων.


Οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω μέτρων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διαφορετικούς τομείς - π.χ. δημόσια διοίκηση, κτίρια, επιχειρήσεις, κέντρα δεδομένων.

bottom of page