top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι ΑΠΕ ήταν οι κύριες πηγές παραγωγής ενέργειας το 2021 στην Ευρώπη


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε δεδομένα που παρουσιάζουν δεδομένα για την κατανομή των διαφορετικών πηγών ενέργειας και εστιάζει στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021. Η παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ κατανέμεται σε μια σειρά από διαφορετικές πηγές ενέργειας: στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως βιομάζα, υδροηλεκτρική, αιολική και ηλιακή ενέργεια).


Πιο αναλυτικά, το 2021, η μεγαλύτερη πηγή που συνέβαλε στην παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας στην ΕΕ ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (41% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της ΕΕ). Αυτό συμβαίνει από το 2016, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν την πυρηνική για πρώτη φορά. Η πυρηνική ενέργεια (31%) ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή, ακολουθούμενη από τα στερεά καύσιμα (18%), το φυσικό αέριο (6%), το αργό πετρέλαιο (3%) και άλλες (0,2%).

Παραγωγή ενέργειας στις χώρες της Ε.Ε.


Η παραγωγή ενέργειας ήταν πολύ διαφορετική από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο.


Το 2021, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η αποκλειστική πηγή πρωτογενούς παραγωγής στη Μάλτα (με άλλα λόγια, αυτή η χώρα δεν παρήγαγε κανένα άλλο είδος ενέργειας). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν επίσης την κύρια πηγή σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, με μερίδια άνω του 95% στη Λετονία (κοντά στο 100%), την Πορτογαλία (98%) και την Κύπρο (96%).


Τα στερεά καύσιμα ήταν η κύρια πηγή ενέργειας που παράγεται στην Πολωνία (72%), στην Εσθονία (56%) και στην Τσεχία (45%).


Το φυσικό αέριο είχε τα μεγαλύτερα μερίδια στην Ολλανδία (58%) και στην Ιρλανδία (42%· η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα με 49%). Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του αργού πετρελαίου ήταν το μεγαλύτερο στη Δανία (35%· η κύρια πηγή του ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα με 48%).


Παραγωγή ενέργειας στις χώρες της ΕΖΕΣ


Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 100% της πρωτογενούς παραγωγής στην Ισλανδία, αντιστοιχούσε μόνο στο 7% στη Νορβηγία, όπου το φυσικό αέριο (47%) και το πετρέλαιο (45%) είχαν τα μεγαλύτερα μερίδια.


Η ενέργεια που παράγεται στην ΕΕ κάλυψε μόνο το 42% της κατανάλωσης


Το 2021, η παραγωγή ενέργειας αντιστοιχούσε μόνο στο 42% της κατανάλωσης ενέργειας, απαιτώντας εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες. Επομένως, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ, η παραγωγή πρέπει να τεθεί σε προοπτική με τις εισαγωγές.


Το 2021, το κύριο εισαγόμενο ενεργειακό προϊόν ήταν τα προϊόντα πετρελαίου (συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, που είναι το κύριο συστατικό), που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών ενέργειας στην ΕΕ (64%), ακολουθούμενα από το φυσικό αέριο (25%) και τα στερεά ορυκτά καύσιμα (6%).

bottom of page