top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέος δείκτης για την παρακολούθηση των φυτοφαρμάκων στα ύδατα της Ευρώπης



Τα φυτοφάρμακα μπορούν να καταλήξουν σε ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, με πιθανότητα να βλάψουν τα υδάτινα οικοσυστήματα και την ποιότητα του νερού. Ο νέος δείκτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ο οποίος στοχεύει στην παρακολούθηση της προόδου της Ευρώπης στη μείωση των φυτοφαρμάκων στα ύδατα, δείχνει ότι έχουν καταγραφεί υπερβολικά επίπεδα φυτοφαρμάκων σε σημαντικό μερίδιο των ευρωπαϊκών γλυκών υδάτων.


Ο ΕΟΠ δημοσίευσε έναν νέο δείκτη που παρακολουθεί τα ευρήματα φυτοφαρμάκων στα ποτάμια, τις λίμνες και τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από χώρες μέλη του ΕΟΠ σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν το μερίδιο των υδάτινων μαζών όπου έχουν καταγραφεί υπερβολικά επίπεδα φυτοφαρμάκων από το 2013 έως το 2019. Τα δεδομένα περιορίζονται σε εκείνα τα φυτοφάρμακα που αναφέρθηκαν από χώρες στον ΕΟΠ για τα οποία έχουν οριστεί όρια υπέρβασης Ευρώπη.


Ο νέος δείκτης ΕΟΠ δείχνει ότι τα επίπεδα φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα όρια μετρήθηκαν στο ένα τέταρτο όλων των αναφερόμενων τοποθεσιών παρακολούθησης στα ευρωπαϊκά επιφανειακά ύδατα το 2019. Από το 2013 έως το 2019, το μερίδιο αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 13% και 30%. Το μερίδιο για τα υπόγεια ύδατα με υπερβάσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερο, μεταξύ 3% και 7%.


Το σύνολο δεδομένων, που αναφέρθηκε από τις χώρες οικειοθελώς, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά κενά και είναι πολύ νωρίς για να ανιχνευθεί μια σταθερή τάση στη ρύπανση από φυτοφάρμακα στα ευρωπαϊκά ύδατα.


Τα φυτοφάρμακα διαφέρουν από πολλούς άλλους ρύπους καθώς έχουν σχεδιαστεί για να έχουν επιπτώσεις σε οργανισμούς, όπως φυτά, έντομα και μύκητες, και ως εκ τούτου μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην ΕΕ, τα φυτοφάρμακα ρυθμίζονται βάσει υψηλών στόχων προστασίας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ενώ εγκρίνονται μόνο μετά από ολοκληρωμένη επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου. Ωστόσο, η μόλυνση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων από φυτοφάρμακα μπορεί ακόμα να συμβεί και θα μπορούσε να επηρεάσει την υδρόβια πανίδα και χλωρίδα.


Ο ΕΟΠ στοχεύει να ενημερώσει τον δείκτη το επόμενο έτος και θα είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου δεικτών που παρακολουθούν την πρόοδο όσον αφορά τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηδενική ρύπανση, τις στρατηγικές «Farm to Fork» και τη βιοποικιλότητα που αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Comments


bottom of page