top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέοι κανόνες της ΕΕ για να καταστήσουν πιο «πράσινες» τις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων


Περίπου 3000 εργοστάσια χημικής βιομηχανίας και 300 βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους νομικούς κανόνες που θεσπίστηκαν βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Οι νέοι νομικοί κανόνες προβλέπουν ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις προσαρμόζονται τέσσερα χρόνια, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις πρέπει να συμμορφώνονται άμεσα.


Οι νέες Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται στη διαχείριση και επεξεργασία των απαερίων στον χημικό τομέα και σε μια σειρά δραστηριοτήτων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Προκύπτουν από μια συντονισμένη προσπάθεια των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, να συμφωνήσουν στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ). Δημοσιεύτηκαν στις 12 και 20 Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα.


Στην περίπτωση του κλωστοϋφαντουργικού τομέα, οι περιβαλλοντικές νομοθετικές αλλαγές αφορούν ιδίως την υγρή επεξεργασία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει επεξεργασίες όπως λεύκανση, βαφή ή επεξεργασία φινιρίσματος για να προσδώσουν συγκεκριμένες ιδιότητες στο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν, όπως η υδατοαπωθητικότητα. Ο νέος κανόνας αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο πράσινου, πιο ανταγωνιστικού κλάδου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.


Ο νέος κανόνας για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκπομπές στον αέρα και στο νερό και στοχεύει πάνω από 20 ρύπους του αέρα και των υδάτων, συμπεριλαμβανομένων φορμαλδεΰδης, ολικών πτητικών οργανικών ενώσεων (TVOC), σκόνης, καθώς και αμμωνίας για εκπομπές στον αέρα ή μέταλλα για εκπομπές στο νερό.


Ο νέος κανόνας εστιάζει επίσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία – συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της αποδοτικότητας των πόρων (κατανάλωση νερού, κατανάλωση χημικών, παραγωγή αποβλήτων). Προωθεί επίσης πιο βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή μέσω της υποκατάστασης χημικών ουσιών που είναι επικίνδυνες, επιβλαβείς ή έχουν υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, εισάγοντας μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από ένα σύστημα διαχείρισης χημικών.

bottom of page