top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέοι κανόνες για τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης με σκοπό για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 30 Δεκεμβρίου 2021 μια εκτελεστική απόφαση για τη μείωση των εκπομπών από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης. Οι μεγάλες μονάδες καύσης είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων στην ΕΕ, ένας σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που συμβάλλει σε περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο.


Η Απόφαση καθιστά υποχρεωτική τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων με άδειες που βασίζονται στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ), δηλαδή τις πιο αποτελεσματικές και προηγμένες μεθόδους λειτουργίας που ελαχιστοποιούν τις εκπομπές και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.


Οι κανόνες της ΕΕ για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών αποσκοπούν στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος με τη μείωση των επιβλαβών βιομηχανικών εκπομπών σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως μέσω της καλύτερης εφαρμογής των ΒΔΤ. Οι αποφάσεις σχετικά με τα συμπεράσματα ΒΔΤ αποτελούν τη βάση για την επανεκτίμηση και την ενημέρωση των περιβαλλοντικών αδειών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.


Τα συμπεράσματα ΒΔΤ για μεγάλες μονάδες καύσης επικυρώθηκαν εκ νέου από τα κράτη μέλη μετά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου στην υπόθεση T-699/17 Πολωνία κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακυρώσει τα αρχικά συμπεράσματα ΒΔΤ που δημοσιεύθηκαν το 2017 για διαδικαστικούς λόγους. Προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, η Επιτροπή εξέδωσε πράξη για την αντικατάσταση της ακυρωμένης εκτελεστικής απόφασης το αργότερο 12 μήνες μετά την απόφαση.


Το παράρτημα της νέας πράξης παραμένει πανομοιότυπο ως προς το περιεχόμενο της ακυρωθείσας απόφασης. Η νέα απόφαση διασφαλίζει τη συνέχεια της εφαρμογής καθώς και τη σαφήνεια και την ασφάλεια δικαίου για τα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 17 Αυγούστου 2021, καμία μεγάλη μονάδα καύσης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς άδειες που χορηγούνται βάσει της Οδηγίας Βιομηχανικών Εκπομπών (IED) και βάσει των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών.


Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius δήλωσε:


«Υποστηρίζοντας την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν εκ νέου την ισχυρή υποστήριξή τους για τη μείωση των εκπομπών από μεγάλες μονάδες καύσης. Αυτή η ενίσχυση των μέτρων που εγκρίθηκαν βάσει της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές θα προστατεύσει τους πολίτες της ΕΕ από κρίσιμους κινδύνους για την υγεία και θα στηρίξει τα κράτη μέλη στην επίτευξη των εθνικών τους στόχων εκπομπών βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα».

bottom of page