Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στη Γη από τότε που ξεκίνησαν οι παγκόσμιες καταγραφές θερμοκρασίας το 1880, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (GISS) της NASA στη Νέα Υόρκη.
Οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος μαζί ήταν 0,23 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι από οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι στο ιστορικό των καταγραφών της NASA και 1,2°C θερμότεροι από το μέσο καλοκαίρι μεταξύ 1951 και 1980. Μόνο ο Αύγουστος ήταν 1,2°C θερμότερος από τον μέσο όρο. Ο Ιούνιος έως τον Αύγουστο θεωρείται μετεωρολογικό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.
Ο παραπάνω χάρτης απεικονίζει παγκόσμιες ανωμαλίες θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023. Δείχνει πόσο θερμότερη ή ψυχρότερη ήταν η Γη σε σύγκριση με τον βασικό μέσο όρο από το 1951 έως το 1980. Σημειώστε ότι τα πιο βαθιά κόκκινα είναι τουλάχιστον 4°C πάνω από το μέσο όρο.
Αυτό το νέο ρεκόρ έρχεται καθώς η εξαιρετική ζέστη σάρωσε μεγάλο μέρος του κόσμου, επιτείνοντας τις θανατηφόρες πυρκαγιές στον Καναδά και τη Χαβάη και πυροδοτώντας κύματα καύσωνα στη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ πιθανότατα συνέβαλε σε έντονες βροχοπτώσεις σε Ιταλία, Ελλάδα και Κεντρική Ευρώπη.
«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού του 2023 δεν είναι απλώς ένα σύνολο αριθμών – έχουν ως αποτέλεσμα τρομερές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Από τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αριζόνα και σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι τις πυρκαγιές στον Καναδά και τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη και την Ασία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ζωές και τα προς το ζην σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν απειλή για τον πλανήτη μας και τις μελλοντικές γενιές, απειλές που η NASA και η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο».
Η NASA καταγράφει τις τιμές της θερμοκρασίας, γνωστό ως GISTEMP, από δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας του αέρα που αποκτήθηκαν από δεκάδες χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς, καθώς και δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από όργανα που βασίζονται σε πλοία και σημαδούρες. Αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα αναλύονται με τη χρήση μεθόδων που λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετική απόσταση των σταθμών θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο και για τις επιπτώσεις της αστικής θέρμανσης που θα μπορούσαν να παραμορφώσουν τους υπολογισμούς.
Η ανάλυση υπολογίζει τις ανωμαλίες θερμοκρασίας και όχι την απόλυτη θερμοκρασία. Μια ανωμαλία θερμοκρασίας δείχνει πόσο έχει απομακρυνθεί η θερμοκρασία από τον βασικό μέσο όρο του 1951 έως το 1980.
Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας (και υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας) στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Το καλοκαίρι του 2023 που σημειώνει ρεκόρ συνεχίζει μια μακροπρόθεσμη τάση θέρμανσης. Επιστημονικές παρατηρήσεις και αναλύσεις που έγιναν εδώ και δεκαετίες από τη NASA, την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και άλλα διεθνή ιδρύματα έχουν δείξει ότι αυτή η θέρμανση οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, τα φυσικά γεγονότα του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό αντλούν επιπλέον ζεστασιά στην παγκόσμια ατμόσφαιρα και συχνά συσχετίζονται με τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.
Το πλήρες σύνολο δεδομένων θερμοκρασίας της NASA και η πλήρης μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της θερμοκρασίας και οι αβεβαιότητές της είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Comentaris