top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

NASA: Πλημμύρισε η αγροτική «καρδιά» της Ελλάδας


Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, η Ελλάδα υπέστη μια τετραήμερη καταιγίδα που έριξε 910 χιλιοστά βροχής σε κεντρικά μέρη της χώρας. Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν θανατηφόρες πλημμύρες και πλημμύρισαν πόλεις και χωράφια στη Θεσσαλία, μια περιοχή που περικλείει την αγροτική καρδιά της Ελλάδας.


Η πλημμύρα τροφοδοτήθηκε από μια ακινητοποιημένη καταιγίδα χαμηλής πίεσης που αποκόπηκε από το ρεύμα αεριωθουμένων, γνωστή και ως αποκοπή χαμηλής ροής, η οποία οδήγησε σε έντονες βροχοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου. 910 χιλιοστά, στη Ζαγορά, κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλικής πόλης του Βόλου, σύμφωνα με το Meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Περίπου 100 χιλιόμετρα στο εσωτερικό, η πόλη της Καρδίτσας σημείωσε 659 χιλιοστά βροχόπτωσης.


Το ζευγάρι των παραπάνω εικόνων δείχνει πλημμύρες κοντά στην Καρδίτσα και τη Λάρισα, μερικά από τα πιο χτυπημένα μέρη στη Θεσσαλία. Η εικόνα στα δεξιά, που αποκτήθηκε από το Operational Land Imager (OLI) στο Landsat 8, δείχνει πλημμύρες κοντά στον Πηνειό ποταμό στις 8 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά την υποχώρηση της καταιγίδας. Η εικόνα στα αριστερά, που αποκτήθηκε από το Operational Land Imager-2 (OLI-2) στο Landsat 9, δείχνει την ίδια περιοχή στις 31 Αυγούστου.


Οι εικόνες δείχνουν πλημμυρικά νερά να καλύπτουν κάποτε καταπράσινα αγροκτήματα στον χαμηλό Θεσσαλικό κάμπο. Η γεωργία είναι μια σημαντική βιομηχανία στην περιοχή και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας. Οι αγρότες εδώ καλλιεργούν κυρίως βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και μηδική.


Η παρακάτω αναλυτική εικόνα δείχνει πλημμυρισμένα χωράφια κοντά στο χωριό Πεδινό, βόρεια της Καρδίτσας. Νερό γεμάτο ιζήματα ξεπέρασε τις όχθες του Πηνειού, στα βόρεια του χωριού, και τον ποταμό Μέγα Ρέμα στα νότια.

Αρκετά χωριά κατά μήκος του Πηνειού και των παραποτάμων του πλημμύρισαν από νερό κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από περιοχές με υψηλή θαλάσσια περιοχή. Πλημμύρες κοντά στη Λάρισα, την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα. Τα προάστια της πόλης πλημμύρισαν αφού ο Πηνειός ποταμός ξεχύλισε στις όχθες του.

Παρόλο που το νερό κατά μήκος του Πηνειού είχε αρχίσει να υποχωρεί στις 11 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού μπορούσαν ακόμα να φανούν σε εικόνες από το Φασματοραδιόμετρο Μέτριας Ανάλυσης (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ποτάμι βρισκόταν ακόμα 2 μέτρα πάνω από τα ασφαλή επίπεδα.


Εικόνες του Παρατηρητηρίου Γης της NASA από τον Wanmei Liang, χρησιμοποιώντας δεδομένα Landsat από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Κείμενο της Emily Cassidy.


bottom of page