top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Μία μεγάλη κοινότητα πρώτων υλών γεννιέται στην Ελλάδα



Το EIT Raw Materials είναι μια πρωτοβουλία του EIT (European institute of Innovation and Technology), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοπραξία στον τομέα των πρώτων υλών παγκοσμίως με όραμα να αναδείξει τις πρώτες ύλες σε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το 2020 δημιουργήθηκε το EIT Raw Materials Incubator Greece, σε συνεργασία με την Mantis Business Innovation και του ευρωπαϊκού φορέα EIT Raw Materials, λειτουργώντας ως ο κόμβος ανάδειξης και προώθησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τομέα των Πρώτων Υλών στην Ελλάδα. Μέσα σε μόλις 2 χρόνια έχει καταφέρει, μέσω των προγραμμάτων καινοτομίας που έχει αναπτύξει, να αναδείξει δεκάδες περιβαλλοντικές startups, ερευνητές και ομάδες με τις οποίες το EIT Raw Materials Incubator Greece αναπτύσσει σε τοπικό περιβάλλον και με τις καλύτερες αυτών να προωθούνται σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας του EIT Raw Materials.


Η πρώτη θέση που έλαβε η ελληνική startup AMEN NEW Technologies στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Regional Innovation Competition 2021, αποτελεί και το μεγαλύτερο επίτευγμά της δράσης του EIT Raw Materials Incubator Greece, αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τομέα των Πρώτων Υλών, ενώ παράλληλα η πρώτη θέση που έλαβε η ομάδα της ConOpti στον εθνικό διαγωνισμό GreenTech Challenge by ESU NTUA στην κατηγορία των Πρώτων Υλών αποτελεί άλλη μία πολλά υποσχόμενη ελληνική λύση στον κλάδο.


Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το EIT Raw Materials Incubator Greece έχει ενώσει και συνεργαστεί με δεκάδες επιστημονικούς και κυβερνητικούς φορείς καθώς και με επιχειρήσεις της χώρας, μεταδίδοντας το μήνυμα για μια βιώσιμη και ενεργειακά αποδοτική κοινωνία και οικονομία. Παράλληλα, έχει αποτελέσει στρατηγικό συνεργάτη σε πολλούς ακόμη εθνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας όπως το Greenathon του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το GreenTech Challenge by ESU NTUA, αποκτώντας έτσι μεγάλη πανελλαδική δικτύωση.


Όραμα του EIT Raw Materials και κατ’ επέκταση του EIT Raw Materials Incubator Greece είναι όχι μόνο να αναδείξει τις πρώτες ύλες σε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής αγοράς ορυκτών πρώτων υλών και μετάλλων κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας, προωθώντας την καινοτομία, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.


Για να λάβετε δωρεάν επιχειρηματική επιτάχυνση της ιδέας ή εταιρείας σας στον τομέα των Πρώτων Υλών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα EIT Raw Materials Incubator Greece.

bottom of page