top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

IQAir: H ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η πιο πιεστική απειλή για το περιβάλλον - Ετήσια έκθεση 2020



Νέα δεδομένα από την παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων για την ποιότητα του αέρα της IQAir, που δημοσιεύθηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα 2020 και έναν διαδικτυακό διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη, αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο των lockdown λόγω της COVID-19 και των αλλαγών συμπεριφοράς στα επίπεδα της παγκόσμιας ρύπανσης σωματιδίων (PM2.5).


Η Παγκόσμια Έκθεση Ποιότητας του 2020 βασίζεται σε δεδομένα PM2.5 από 106 χώρες, τα οποία έχουν μετρηθεί από επίγειους σταθμούς παρακολούθησης. Από τις πηγές δεδομένων που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, το 66,6% των σταθμών λειτουργούσαν από κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ το υπόλοιπο αντιπροσωπεύει σταθμούς παρακολούθησης που διαχειρίζονται τοπικοί κάτοικοι, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και εταιρείες.


Ωστόσο, μόνο 24 από τις 106 ελεγχόμενες χώρες πληρούσαν τις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το PM2.5 το 2020.


Ακόμα, πολλές χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Νότια Αμερική εξακολουθούν να στερούνται εξοπλισμού και εμπειρογνωμοσύνης για την παρακολούθηση και αναφορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Αντίκτυπος COVID-19

Το 2020, το 84% όλων των χωρών που παρακολουθήθηκαν παρατηρούσαν βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα, κυρίως λόγω παγκόσμιων μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα σε μεγάλες πόλεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019 περιλαμβάνουν το Πεκίνο (-11%), το Σικάγο (-13%), το Δελχί (-15%), το Λονδίνο (-16%), το Παρίσι (-17%) και τη Σεούλ (- 16%).


Κλιματική αλλαγή

Το έτος 2020 συνδέεται με το 2016 ως το πιο ζεστό έτος στο αρχείο των καταγραφών. Οι πυρκαγιές και οι αμμοθύελλες που τροφοδοτούνται από το θερμό κλίμα οδήγησαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην Καλιφόρνια, τη Νότια Αμερική, τη Σιβηρία και την Αυστραλία.


Ευρώπη

Το 2020, περίπου οι μισές από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις υπερβαίνουν τον στόχο του ΠΟΥ για ετήσια ρύπανση από ΜΜ2,5. Τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης PM2.5 βρέθηκαν στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τη Βουλγαρία να ηγούνται.


Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τα μέσα επίπεδα ρύπανσης σωματιδίων αυξήθηκαν κατά 6,7% το 2020, παρά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον προκάλεσαν τις πόλεις των ΗΠΑ να αποτελούν 77 από τις 100 κορυφαίες μολυσμένες πόλεις του κόσμου το Σεπτέμβριο του 2020 (με μηνιαίο μέσο όρο PM2.5). Το 2020, το 38% των αμερικανικών πόλεων δεν πληρούσε την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για ετήσια επίπεδα PM2.5. Αυτό είναι μια σημαντική αύξηση από το 21% των πόλεων των ΗΠΑ που δεν πληρούσαν τις οδηγίες του ΠΟΥ το 2019.


Κίνα

Το 2020, το 86% των πόλεων στην Κίνα παρουσίασαν καθαρότερο αέρα από ό, τι το προηγούμενο έτος. Παρ 'όλα αυτά, οι Κινέζοι κάτοικοι εξακολουθούν να εκτίθενται σε επίπεδα PM2,5 περισσότερο από 3 φορές τις ετήσιες οδηγίες του ΠΟΥ. Το Hotan στη βορειοδυτική Κίνα κατατάσσεται ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, κυρίως λόγω των αμμοθύελλων που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.


Ινδία

Το 2020, όλες οι ινδικές πόλεις παρακολούθησαν παρατηρούμενες βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα σε σύγκριση με το 2018, ενώ το 63% σημείωσε βελτιώσεις σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η Ινδία συνεχίζει να εμφανίζεται εμφανώς στην κορυφή της κατάταξης των πιο μολυσμένων πόλεων, με 22 από τις 30 πρώτες μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως.


Νότια Ασία

Η Νότια Ασία είναι η πιο μολυσμένη περιοχή του κόσμου με το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν που μοιράζονται 42 από τις 50 πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως.

«Το 2020 έφερε μια απροσδόκητη πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το 2021, πιθανότατα θα δούμε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και πάλι», δήλωσε ο Frank Hammes, Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir.


«Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα τονίσει ότι η επείγουσα δράση είναι δυνατή και αναγκαία για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία του περιβάλλοντος στον κόσμο», τόνισε.


«Πολλά μέρη του κόσμου παρουσίασαν πρωτοφανείς, αλλά βραχύβιες, βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα το 2020, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 προκάλεσαν απότομη πτώση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο CREA, οι οποίοι συνέβαλαν επίσης στην έκθεση.


«Αυτή η βελτίωση στην ποιότητα του αέρα σήμαινε δεκάδες χιλιάδες θανάτους που είχαν αποφευχθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Με τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και καθαρές μεταφορές μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις ίδιες βελτιώσεις με σταθερό τρόπο», κατέληξε.

bottom of page