top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 60°C σε πολλές περιοχές της Ινδίας κατά το πρόσφατο κύμα καύσωνα


Η Ινδία αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 42°C σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Αυτό έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου η Ινδία κατέγραψε τον πιο ζεστό Μάρτιο της από τότε που το μετεωρολογικό τμήμα της χώρας ξεκίνησε τα ρεκόρ του πριν από περισσότερα από 120 χρόνια.


Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας, οι μέγιστες θερμοκρασίες του αέρα έφθασαν τους 43-46°C στις περισσότερες περιοχές του Ρατζαστάν, της Βιντάρμπα, της Μάντγια Πραντές και της Ανατολικής Ούταρ Πραντές. σε πολλά μέρη πάνω από το Γκουτζαράτ, το εσωτερικό της Odisha. και σε ορισμένες περιοχές της Madhya Maharashtra στις 28 Απριλίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να συνεχιστούν έως τις 2 Μαΐου.


Οι ειδικοί στο Εργαστήριο Νερού και Κλίματος του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας δήλωσαν ότι, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ινδικών πολιτειών που πλήττονται από καύσωνες έχει αυξηθεί, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται πιο συχνές.

Πηγή: Modified Copernicus Sentinel data (2022), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Αυτή η εικόνα, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αποστολή Copernicus Sentinel-3 και δείχνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.


Λόγω της απουσίας νεφοκάλυψης στις 29 Απριλίου (10:30 τοπική ώρα), η αποστολή Sentinel-3 μπόρεσε να λάβει ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους, η οποία ξεπέρασε τους 60°C σε αρκετές περιοχές. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας στο Τζαϊπούρ και το Αχμενταμπάντ έφτασε τους 47°C, ενώ οι πιο καυτές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Αχμενταμπάντ (ορατή με βαθύ κόκκινο) με μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης γύρω στους 65°C.


Ο χάρτης δημιουργήθηκε με τη χρήση του οργάνου ραδιόμετρου θερμοκρασίας επιφάνειας θάλασσας και ξηράς της αποστολής. Ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις χρησιμοποιούν προβλεπόμενες θερμοκρασίες αέρα, αυτό το δορυφορικό όργανο μετρά την πραγματική ποσότητα ενέργειας που εκπέμπεται από τη Γη. Επομένως, ο χάρτης δείχνει την πραγματική θερμοκρασία της επιφάνειας της γης που απεικονίζεται εδώ, η οποία είναι συνήθως σημαντικά υψηλότερη από τις θερμοκρασίες του αέρα.


Το Sentinel-3 μπορεί να παρακολουθεί τις πυρκαγιές, να χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η γη, να παρέχει δείκτες της κατάστασης της βλάστησης, καθώς και να μετράει τη θερμοκρασία, το χρώμα και το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας.

bottom of page