top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η μεταναστευτική πεταλούδα μονάρχης έχει πλέον ταξινομηθεί ως «απειλούμενη»


Monarch butterfly - El Rosario Mexico - Πηγή: WWF

Γνωστή για τα έντονα πορτοκαλί χρώματά της και την απίστευτη ετήσια μετανάστευση, η μεταναστευτική πεταλούδα μονάρχης (Danaus plexippus) έχει πλέον ταξινομηθεί ως «Aπειλούμενη» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).


Είναι ανησυχητικά νέα για ένα έντομο που είναι ευαίσθητο και μπορεί να ταξιδέψει σχεδόν 3000 μίλια από τις βόρειες ΗΠΑ και τον νότιο Καναδά μέχρι τον προορισμό του το Μεξικό. Εκεί, στο παρατήριο Monarch Butterfly Biosphere Reserve στο Μεξικό, οι μονάρχες συγκεντρώνονται κατά εκατομμύρια στα δέντρα oyamel. Μέχρι την αρχή της άνοιξης, οι μονάρχες είναι έτοιμοι να ζευγαρώσουν και να μεταναστεύσουν πίσω στις Η.Π.Α. Πετάνε άλλα 1.000 μίλια για να γεννήσουν τα αυγά τους μόνο σε φυτά ασκληπιάς (milkweed), τα οποία τελικά θα χρησιμεύσουν ως πηγή τροφής για τις κάμπιες.


Οι μεταναστευτικές πεταλούδες μονάρχες ξεχειμωνιάζουν στα δάση του Μεξικού εδώ και γενιές. Επιστημονικά που ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι μονάρχες ιστορικά —και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα— θεωρούνταν από τους ντόπιους ως οι ψυχές των προγόνων τους. Η άφιξη του μονάρχη σε χωριά κοντά στο καταφύγιο συμπίπτει με την Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό, 1η και 2η Νοεμβρίου. Η φωτεινή πορτοκαλί απόχρωση των μονάρχων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το χρώμα του λουλουδιού cempazuchitl, που ανθίζει περίπου την ίδια εποχή στην περιοχή. Το λουλούδι θεωρείται στο Μεξικό ως το «λουλούδι των νεκρών» και χρησιμοποιείται για να στολίσει τάφους για να αποδώσει σεβασμό και να γιορτάσει τη ζωή των αγαπημένων προσώπων.


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά περισσότερο από 80%, σύμφωνα με τις εκθέσεις παρακολούθησης της WWF. Ένας από τους κύριους μοχλούς στη μείωση του πληθυσμού του μεταναστευτικού μονάρχη είναι η χρήση ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την απώλεια ασκληπιών, απαραίτητων για την αναπαραγωγή των μοναρχών.


Επιπλέον, οι κλιματικές διακυμάνσεις στη Βόρεια Αμερική τα καλοκαίρια του 2004 έως το 2018 επηρέασαν τόσο την παρουσία του ασκληπιών, όσο και τον κύκλο ζωής των πεταλούδων. Η υποβάθμιση των δασών στο μεξικάνικο καταφύγιο ήταν κάποτε μια ανησυχία, αλλά οι προσπάθειες για τη βιωσιμότητα και οι συνεργασίες με τις τοπικές κοινότητες έχουν κρατήσει αυτή την απειλή μακριά.


«Η καταχώριση της μεταναστευτικής πεταλούδας μονάρχης της Βόρειας Αμερικής στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για το είδος», λέει ο Eduardo Rendon-Salinas, ειδικός του WWF-Mexico για τις πεταλούδες. Με τον μονάρχη που ταξινομείται ως Απειλούμενος, «Οι κυβερνήσεις του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού έχουν την επιστημονική βάση για να συνεργαστούν με οργανώσεις προστασίας, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών σε όλες τις πρωτοβουλίες που επιδιώκουν την αποκατάσταση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση τα οικοσυστήματα για την αναπαραγωγή, τη μετανάστευση και τη διαχείμαση αυτού του εμβληματικού είδους».


Comments


bottom of page