top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η κλιματική αλλαγή αύξησε τις ακραίες βροχοπτώσεις στις καταιγίδες της Νοτιοανατολικής Αφρικής



Η κλιματική αλλαγή έκανε τις ακραίες βροχοπτώσεις πιο έντονες και πιο καταστροφικές κατά τη διάρκεια πέντε συνεχόμενων καταιγίδων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με ανάλυση από μια διεθνή ομάδα κορυφαίων επιστημόνων για το κλίμα. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν, με 230 αναφερόμενους θανάτους.


Η ανάλυση του World Weather Attribution δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή χειροτέρευσε τα γεγονότα. Αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να ποσοτικοποιήσουν ακριβώς πόσο επηρέασε η κλιματική αλλαγή το γεγονός λόγω της έλλειψης υψηλής ποιότητας καιρικών παρατηρήσεων που ήταν διαθέσιμες για αυτό το μέρος της Αφρικής.


Η τροπική καταιγίδα Anaστα τέλη Ιανουαρίου 2022 έφερε ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις, ζημιές και καταστροφές σε περιοχές της Μαδαγασκάρης, της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Ζιμπάμπουε. Την Anaaακολούθησε ο τροπικός κυκλώνας Batsirai που έπληξε τη νότια ακτή της Μαδαγασκάρης στις 5 Φεβρουαρίου 2022. Η Ana και ο Batsirai ήταν οι πρώτες καταιγίδες της σεζόν κυκλώνων του Νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού 2021-22 (Νοέμβριος-Απρίλιος). Μετά από αυτά τα δύο γεγονότα, δύο ακόμη τροπικοί κυκλώνες και μια άλλη καταιγίδα έφτασαν επίσης στην ξηρά, οδηγώντας σε περαιτέρω πλημμύρες και αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επλήγησαν και των θυμάτων.


Για να αξιολογήσουν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στη συχνότητα και την ένταση των ακραίων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, οι επιστήμονες ανέλυσαν παρατηρήσεις καιρού και προσομοιώσεις υπολογιστή για να συγκρίνουν το κλίμα όπως είναι σήμερα, μετά από περίπου 1,2°C υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα τέλη του 1800, με το κλίμα του παρελθόντος, ακολουθώντας μεθόδους που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.


Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, κατά τις πιο υγρές τριήμερες περιόδους σε δύο περιοχές: τη Μαδαγασκάρη, όπου πέρασε ο κυκλώνας Batsirai και μια περιοχή πάνω από το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη που επλήγη περισσότερο από την τροπική καταιγίδα Ana. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις που σχετίζονται με τις καταιγίδες έγιναν πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής και ότι επεισόδια ακραίων βροχοπτώσεων όπως αυτά έχουν γίνει πιο συχνά.



Το εύρημα συνάδει με την επιστημονική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζει τις έντονες βροχοπτώσεις. Καθώς η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ζεστή, συσσωρεύει περισσότερο νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεροποντών. Με περαιτέρω εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συνεχείς αυξήσεις της θερμοκρασίας, τέτοια επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων θα γίνουν ακόμη πιο συνηθισμένα.


«Η Νοτιοανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Μαδαγασκάρης, του Μαλάουι και της Μοζαμβίκης, είναι ήδη ένα hotspot για τροπικές καταιγίδες και κυκλώνες, οι οποίες αναμένουμε να γίνουν πιο έντονες και καταστροφικές με την κλιματική αλλαγή. Είναι επείγον να θεσπιστούν μέτρα για τη μείωση της ευπάθειας και των δυσμενών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στην περιοχή και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις πιο ρυπογόνες χώρες.», δήλωσε ο Δρ. Piotr Wolski, από την Ομάδα Ανάλυσης Συστημάτων Κλίματος, του Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.


Ωστόσο, υπήρχαν περιορισμοί λόγω της απουσίας ολοκληρωμένων ιστορικών καταγραφών βροχοπτώσεων στην περιοχή. Από 23 μετεωρολογικούς σταθμούς στην πληγείσα περιοχή στη Μοζαμβίκη, μόνο τέσσερις είχαν σχετικά πλήρη αρχεία που χρονολογούνται από το 1981. Στη Μαδαγασκάρη και το Μαλάουι δεν υπήρχαν μετεωρολογικοί σταθμοί με κατάλληλα δεδομένα για τη μελέτη.


Σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου όπου είναι διαθέσιμα πιο ολοκληρωμένα δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία φαινόμενα.


Η μελέτη διεξήχθη από 22 ερευνητές ως μέλη της ομάδας World Weather Attribution, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από πανεπιστήμια και μετεωρολογικούς οργανισμούς στη Γαλλία, τη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Comentarios


bottom of page