top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ιαπωνία ανακοινώνει την ημερομηνία για την απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα


Η Greenpeace Japan επικρίνει την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ημερομηνία έναρξης των απορρίψεων ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Η απόφαση αγνοεί τα επιστημονικά στοιχεία, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοινοτήτων στην Ιαπωνία και την περιοχή του Ειρηνικού και δεν συμμορφώνεται με το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι αγνοεί τις ανησυχίες των ανθρώπων της, συμπεριλαμβανομένων των ψαράδων.


Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Tokyo Electric Power Company (TEPCO) – οι φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής – ισχυρίζονται ψευδώς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην απόφαση για εκφόρτωση και ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε προς τον τελικό παροπλισμό. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την αποτυχία του σχεδίου παροπλισμού των πυρηνικών σταθμών που καταστράφηκαν στον σεισμό του 2011, δηλώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι μολυσμένου νερού θα συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς αποτελεσματική λύση.


Μέχρι τις 8 Ιουνίου 2023, υπήρχαν 1.335.381 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων αποθηκευμένα σε δεξαμενές, αλλά λόγω της αποτυχίας της τεχνολογίας επεξεργασίας ALPS (Advanced Liquid Processing System), περίπου το 70% αυτού του νερού θα πρέπει να υποβληθεί ξανά σε επεξεργασία. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ραδιολογικοί κίνδυνοι από τις απορρίψεις δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως και οι βιολογικές επιπτώσεις του τριτίου, του άνθρακα-14, του στροντίου-90 και του ιωδίου-129, που θα απελευθερωθούν στις απορρίψεις, έχουν αγνοηθεί.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απέτυχε να διερευνήσει τη λειτουργία των ALPS, αγνόησε εντελώς τα υπολείμματα καυσίμου υψηλής ραδιενέργειας που έλιωναν, τα οποία συνεχίζουν καθημερινά να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα – σχεδόν 1000 κυβικά μέτρα κάθε δέκα ημέρες.


Επιπλέον, η Ιαπωνία παρέλειψε να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της νομικής απαίτησης για διεξαγωγή συνολικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις απορρίψεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. δεδομένου του κινδύνου σημαντικής διασυνοριακής βλάβης σε γειτονικές χώρες.

bottom of page