top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Γκρενόμπλ ξεκινά ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022



Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, η γαλλική πόλη Γκρενόμπλ έγινε επίσημα η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022, αντικαθιστώντας τη φινλανδική πόλη Λάχτι. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius, Barbara Pompili, Γαλλίδα Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης και Eric Piolle, Δημάρχου της Γκρενόμπλ, μεταξύ άλλων.


Η Γκρενόμπλ κέρδισε τον τίτλο ως πρωτοπόρος στη βιώσιμη μετάβαση, κυρίως ως η πρώτη γαλλική τοπική αρχή που υιοθέτησε σχέδιο για το κλίμα. Η Γκρενόμπλ έχει θέσει σε εφαρμογή αστικές πολιτικές για τον μετριασμό της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, όπως το όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων σε όλη την πόλη, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων της Γαλλίας.


Κατά τη διάρκεια του έτους της Πράσινης Πρωτεύουσας, η Γκρενόμπλ θα προκαλέσει τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση σε έναν ή περισσότερους από τους 12 δείκτες για την πράσινη μετάβαση.


Γιατί η Γκρενόμπλ;


Η Γκρενόμπλ ήταν η πρώτη γαλλική τοπική αρχή που υιοθέτησε σχέδιο για το κλίμα, το 2005. Η πόλη μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% από το 2005 έως το 2016 και εργάζεται για μείωση κατά 50% έως το 2030.


Το 2022, η Γκρενόμπλ θα παράγει το ισοδύναμο της κατανάλωσης των κατοίκων της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μηδενικού άνθρακα και μηδενικής πυρηνικής ενέργειας.


Η Γκρενόμπλ αντιμετωπίζει την ηχορύπανση με καθορισμένες ήσυχες περιοχές στην πόλη και μειώνοντας τα όρια ταχύτητας στην πόλη. Μετά την εφαρμογή του ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων σε όλη την πόλη, η μητρόπολη της Γκρενόμπλ έγινε η μεγαλύτερη ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων της Γαλλίας.


Η Γκρενόμπλ είναι επίσης η κορυφαία πόλη της Γαλλίας για τις μετακινήσεις με ποδήλατο. Η πόλη έχει επιτύχει εντυπωσιακά ποσοστά ποδηλασίας μέσω κινήτρων, αποζημιώσεων και πεζοδρόμησης.


Οι σχολικές καντίνες στην πόλη της Γκρενόμπλ προμηθεύονται τουλάχιστον το 60% της παραγωγής τους τοπικά ή από βιολογικά αγροκτήματα (95% για φυτώρια). Κάθε χρόνο, το κέντρο κηπευτικών της Γκρενόμπλ παράγει 3,5 μετρικούς τόνους λαχανικών για τις διάφορες κουζίνες του Τμήματος του Isère.


Η Γκρενόμπλ έχει φυτέψει περισσότερα από 5500 δέντρα από το 2014. Ο στόχος είναι τώρα να φυτευτούν 10 000 δέντρα πριν από το 2030.


Το μητροπολιτικό δίκτυο θερμότητας, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γαλλία μετά το Παρίσι, χρησιμοποιεί 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάκτηση ενέργειας με φιλοδοξία να χρησιμοποιεί 100% έως το 2030.


Περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι ήδη ανακυκλώνουν τα υπολείμματα τροφής τους ή το κάνουν στο σπίτι για να κάνουν κομπόστ. Στόχος: 100% των κατοίκων μέχρι το 2022!


Ένα τοπικό εμπορικό σήμα γεωργικών προϊόντων διατροφής, το ISHERE, κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Isère, το οποίο εγγυάται δίκαιες πληρωμές για τους τοπικούς παραγωγούς, τοπικές πηγές και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής.

bottom of page