top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην μείωση των απορριμμάτων από τα τρόφιμα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας Πλαισίου για τα Απόβλητα (WFDS), συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού στόχων μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων της ΕΕ. Η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτελέσματος της διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με την ιεραρχία των αποβλήτων και την εφαρμογή της αρχής της χώρας που ρυπαίνει.


Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή για την υποβολή σχολίων έως τις 16 Αυγούστου 2022. Θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους τομείς πολιτικής: πρόληψη (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων), χωριστή συλλογή, χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και εφαρμογή της ιεραρχίας των απορριμμάτων και της αρχής της χώρας που ρυπαίνει.


Αυτή η αναθεώρηση λαμβάνει υπόψη πολλές ρήτρες νομοθετικής αναθεώρησης που αναφέρονται στην Οδηγία καθώς και τους στόχους πολιτικής που ορίζονται στο The European Green Deal, το Farm to Fork Strategy και το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.


Η δημόσια διαβούλευση θα παράσχει πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες εργασίες σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων που θα συνοδεύει την πρόταση της Επιτροπής. Η Επιτροπή καλεί τους πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν απόψεις για τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Μείωση απορριμμάτων και πρόληψη

  • Μείωση της σπατάλης τροφίμων

  • Ξεχωριστά συστήματα συλλογής

  • Ρυθμιστικά και οικονομικά κίνητρα

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου 2022 και είναι διαθέσιμη εδώ.

Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε:


«Για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφύγουμε την παραγωγή αποβλήτων καταρχήν και να κάνουμε τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων πιο αποτελεσματικό. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με αυτήν την αναθεώρηση και εργαζόμαστε για να θέσουμε για πρώτη φορά στόχους μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων. Ανυπομονώ για τις απόψεις σας για το πώς να κάνετε τα προϊόντα πιο χρήσιμα και λιγότερο σπάταλα στο τέλος της ζωής τους».


Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε:


«Οι προκλήσεις που τίθενται για το κλίμα και τη βιοποικιλότητά μας, η πανδημία COVID-19 και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις καθιστούν τη μετάβαση σε ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων που προστατεύουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη ακόμη πιο σημαντική. Η σπατάλη τροφίμων είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αναποτελεσματικότητας στα συστήματα διατροφής μας. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να περιορίσουμε τέτοιες σπατάλες. Με την εισαγωγή νομικά δεσμευτικών στόχων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σκοπεύουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων και να επιταχύνουμε την πρόοδο της ΕΕ προς την παγκόσμια δέσμευσή μας να μειώσουμε στο μισό τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030».

Comments


bottom of page