top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ΕΕ ζητά συμφωνία για παγκόσμιους κανόνες για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης


Τη Δευτέρα ξεκίνησε στο Παρίσι ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συνθήκης κατά της πλαστικής ρύπανσης. Ο Επίτροπος Sinkevičius εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.


Καθώς η παραγωγή πλαστικών προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, η ΕΕ ζήτησε νομικά δεσμευτικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της παραγωγής πρωτογενών πλαστικών, με σκοπό να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή και η κατανάλωση. Περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι από κυβερνήσεις, ΜΚΟ, βιομηχανία και κοινωνία των πολιτών συζήτησαν με στόχο να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024 ένα νέο νομικά δεσμευτικό μέσο για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius δήλωσε:


«Μια διεθνής συνθήκη για τα πλαστικά είναι η ευκαιρία μας να σταματήσουμε την πλαστική ρύπανση με την εισαγωγή παγκόσμιων κανόνων σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πλαστικών. Στην ΕΕ, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη νομοθεσία μας για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης – από νέους κανόνες σε όλη την ΕΕ για τη μείωση των συσκευασιών έως τα μέτρα για τα μικροπλαστικά. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για φιλόδοξη δράση σε όλο τον κόσμο, καθώς η καταπολέμηση της ρύπανσης, του κλίματος και των κρίσεων της βιοποικιλότητας πρέπει να περιλαμβάνει όλους μας».


Η ΕΕ προτείνει επίσης μέτρα για την εξάλειψη και τον περιορισμό των πλαστικών προϊόντων που μπορούν να αποφευχθούν, αντικατασταθούν, παράγουν απόβλητα ή αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, τα πλαστικά προϊόντα που πρόκειται να παραμείνουν στην οικονομία θα πρέπει να σχεδιαστούν με πιο βιώσιμο τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χρήσης ανακυκλωμένων πλαστικών.


Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως υποστηρίζοντας τη σύσταση του Συνασπισμού High Ambition to End Plastic Pollution, με δέσμευση να στοχεύσει ψηλά στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040.

bottom of page