top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ΕΕ τερματίζει τη χρήση υδραργύρου σε λαμπτήρες καθώς επικρατούν εναλλακτικές τεχνολογίες


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πακέτο κανόνων που τερματίζουν ένα ευρύ φάσμα υφιστάμενων εξαιρέσεων για τη χρήση υδραργύρου σε λαμπτήρες. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που περιορίζουν τη χρήση ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα ηλεκτρονικά που περιέχουν υδράργυρο δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά, εκτός εάν είναι χρονικά περιορισμένα και για συγκεκριμένη εφαρμογή εξαιρέσεις χορηγούνται από την Επιτροπή.


Οι περισσότερες από αυτές τις εξαιρέσεις για γενικό φωτισμό θα καταργηθούν καθώς οι αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν από την Επιτροπή από το 2016 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις χωρίς υδράργυρο είναι ευρέως διαθέσιμες για τους λαμπτήρες φθορισμού.


Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην αύξηση της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος από αυτήν την επικίνδυνη ουσία, καθώς και στην ενίσχυση της καινοτομίας και στην προώθηση καθαρότερων προϊόντων.


Κατά περίπτωση, θα χορηγηθούν μεταβατικές περίοδοι 12 και 18 μηνών για να επιτραπεί στους οικονομικούς φορείς να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. Για ορισμένες κατηγορίες λαμπτήρων, κυρίως για ειδικούς σκοπούς όπως στον βιομηχανικό ή ιατρικό τομέα, για τους οποίους δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αξιόπιστα υποκατάστατα χωρίς υδράργυρο, εξακολουθούν να παρέχονται χρονικά περιορισμένες εξαιρέσεις για τη χρήση υδραργύρου, υπό τους περιοριστικούς όρους που ορίζει η οδηγία RoHS.


Περίπου 5 δισεκατομμύρια λαμπτήρες – κυρίως φθορίζοντες – που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ περιέχουν υδράργυρο. Ο τερματισμός των εξαιρέσεων υδραργύρου για λαμπτήρες φθορισμού θα οδηγήσει σε σχετική μείωση κατά περίπου 2.800 kg υδραργύρου.


Οι σχετικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ακατάλληλη απόρριψη ή χρήση λαμπτήρων με βάση τον υδράργυρο από τα νοικοκυριά θα μειωθούν επίσης σημαντικά.


Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι η σταδιακή κατάργηση αυτών των λαμπτήρων που περιέχουν υδράργυρο θα αποφέρει συνολικά καθαρά οφέλη με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας και θα οδηγήσει σε συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Η μετάβαση σε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι, για πολλές χρήσεις, οι λαμπτήρες υδραργύρου μπορούν να αντικατασταθούν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους χωρίς να χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στην εγκατάσταση. Η σταδιακή κατάργηση θα παρείχε μια πρόσθετη ώθηση για καινοτομία και για περαιτέρω επέκταση των τεχνολογιών λαμπτήρων χωρίς υδράργυρο, όπως οι LED, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.


Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε:


Οι χημικές ουσίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις για την πράσινη οικονομία μας. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι χημικές ουσίες παράγονται και χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος, σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, όπως οι λαμπτήρες.


Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius δήλωσε:


Λαμπτήρες χωρίς υδράργυρο υπάρχουν και πρέπει να αναλάβουν. Με αυτούς τους νέους κανόνες για τη σταδιακή κατάργηση του υδραργύρου, η ΕΕ δείχνει αποφασιστικότητα να προστατεύσει την υγεία και το περιβάλλον και να προωθήσει τη βιομηχανική καινοτομία για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας για την κυκλική οικονομία και τη μηδενική ρύπανση. Σχεδόν 3 τόνοι υδραργύρου - μια από τις πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες ποτέ - δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ και θα αναπτυχθούν σταδιακά πιο ενεργειακά αποδοτικές, μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις αντί δισεκατομμυρίων λαμπτήρων.

bottom of page