Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε περαιτέρω μέτρα με στόχο την αποτελεσματική απαγόρευση των περισσότερων μορφών εμπορίου ελεφαντόδοντου εντός της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα για το 2030. Τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν επιβεβαιώνουν και υλοποιούν τη δέσμευση της ΕΕ να αναλάβει περαιτέρω δράση κατά της λαθροθηρίας ελεφάντων και της εμπορίας ελεφαντόδοντου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αναθεωρημένη καθοδήγηση της Επιτροπής για το καθεστώς της ΕΕ που διέπει το εμπόριο ελεφαντόδοντου, ακολουθεί τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας άγριων ζώων για την εξάλειψη του παράνομου ελεφαντόδοντου από την αγορά της ΕΕ. Αναστέλλει το εμπόριο ακατέργαστου ελεφαντόδοντου στην αγορά της ΕΕ, εκτός από τον αποκλειστικό σκοπό της επισκευής αντικειμένων που περιέχουν αρχαίο ελεφαντόδοντο.
Μαζί με τις τροποποιήσεις που έγιναν στον κανονισμό 865/2006 της Επιτροπής, η Καθοδήγηση αναστέλλει επίσης το ενδοκοινοτικό εμπόριο επεξεργασμένων ειδών από ελεφαντόδοντο, εκτός εάν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το ενδοκοινοτικό εμπόριο επεξεργασμένων ειδών από ελεφαντόδοντο επιτρέπεται μόνο εάν τα εν λόγω είδη είναι προ του 1947 και οι εμπορικές συναλλαγές επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό από τις αρχές των κρατών μελών. Τέτοια πιστοποιητικά μπορούν ακόμη να εκδίδονται για το ενδοκοινοτικό εμπόριο μουσικών οργάνων που περιέχουν ελεφαντόδοντο πριν από το 1975. Πρόσθετοι περιορισμοί ισχύουν για τις εισαγωγές ελεφαντόδοντου και τις επανεξαγωγές από την ΕΕ.
Η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει πολύ αυστηρούς κανόνες για το εμπόριο ελεφαντόδοντου. Το 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε μια πρώτη έκδοση της καθοδήγησης, αναστέλλοντας την επανεξαγωγή ακατέργαστου ελεφαντόδοντου και συμβουλεύοντας τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν ιδιαίτερο έλεγχο κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων από πιθανούς εμπόρους. Αυτό συνέβαλε στον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν το ελεφαντόδοντο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Comments