top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα


Τα περισσότερα σπίτια στη χώρα μας έχουν πλέον από δύο κάδους – έναν για ανακύκλωση, έναν για υπόλοιπα απορρίμματα. Τελικά όμως τι ανακυκλώνεται; Πώς κάνουμε σωστή ανακύκλωση;


Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για να γνωρίζουμε όλα όσα ανακυκλώνονται ή δεν ανακυκλώνονται. Υπάρχει όμως πληροφόρηση και μάλιστα δωρεάν στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν γνωρίζουμε αν κάποιο υλικό ανακυκλώνεται, μπορούμε να το ψάξουμε.


Οι κάδοι ανακύκλωσης αναγράφουν τι συσκευασίες που ανακυκλώνονται, οπότε καλό είναι να φροντίζουμε να τους διαβάζουμε προτού πετάξουμε τη συσκευασία.


Εάν δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης κοντά στο σπίτι μας, μπορούμε να ζητήσουμε από το Δήμο. Οι περισσότεροι δήμοι ανταποκρίνονται στο αίτημα και φέρνουν κάδο δίπλα στο σπίτι μας.


Είδη όπως τα ρούχα και οι μπαταρίες ανακυκλώνονται σε συγκεκριμένα σημεία και όχι στο μπλε κάδο ανακύκλωσης. Λερωμένες συσκευασίες που δεν έχουν καθαριστεί μπορούν να αχρηστέψουν όλο το περιεχόμενο ενός μπλε κάδου, οπότε σκεφτόμαστε πριν ανακυκλώσουμε το οτιδήποτε.


Ιδιαίτερα βοηθητικά στο τι ανακυκλώνεται και τι όχι είναι οι οδηγοί ανακύκλωσης της WWF. Μπορείτε, όμως, να αντλήσετε κι άλλες πληροφορίες στο διαδίκτυο για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι, και μάλιστα πολύ εύκολα.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018, εξετάστηκαν τα επίπεδα ανακύκλωσης των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τέσσερις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Το 83% των αποβλήτων καταλήγει στις χωματερές, ενώ το 13% στην ανακύκλωση.


Ας αναρωτηθούμε όλοι λοιπόν: Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αυτό το 13%;


Χρειάζεται επαρκής ενημέρωση από τα μέσα και μεγάλη προσπάθεια από όλους τους πολίτες για να επιτευχθεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης. Χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια (καθημερινή) αλλά και κάδοι σε κάθε γωνία που να μας προτρέπουν να κάνουμε την ανακύκλωση των προϊόντων μας. Χρειάζεται ενημέρωση στους συμπολίτες μας για όλα όσα γνωρίζουμε και να μοιραζόμαστε τις πληροφορίες που γνωρίζουμε. Μπορούμε, επίσης να μελετήσουμε τις μεθόδους ανακύκλωσης άλλων χωρών και εάν κάποια μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας, να την εφαρμόζαμε και εδώ. Και πάνω από όλα, χρειάζεται να ξέρουμε το «γιατί» ανακυκλώνουμε και τι αντίκτυπο έχει αυτό στο περιβάλλον μας. Όταν γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο το κάνουμε, τότε μόνο μπορούμε να το κάνουμε επιτυχημένα.

bottom of page