top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Ο ποταμός Ρήνος στερεύει - Σύγκριση 2021 με 2022


Πηγή: contains modified Copernicus Sentinel data (2021-22), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO | Ενοποίηση-Μετάφραση: Envinow.gr

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, συνέχισε να μειώνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων, εμποδίζοντας πολλά πλοία να πλέουν στα ύδατα με πλήρη χωρητικότητα.


Η αποστολή Copernicus Sentinel-2 κατέγραψε μέρος του ποταμού Ρήνου κοντά στην Κολωνία – δείχνοντας την έντονη διαφορά μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022.


Ρέοντας από τις Ελβετικές Άλπεις στη Βόρεια Θάλασσα, ο ποταμός Ρήνος είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για πολλά προϊόντα από σιτηρά έως χημικά και άνθρακα. Όταν πέφτουν τα επίπεδα του νερού, τα φορτηγά πλοία πρέπει να πλεύσουν με μειωμένο φορτίο, ώστε να μην προσαράξουν.


Η στάθμη του νερού στο Kaub, κοντά στη Φρανκφούρτη, έπεσε στα 32 εκατοστά σε βάθος τη Δευτέρα, από 42 εκατοστά την περασμένη εβδομάδα. Τα πλοία, ωστόσο, χρειάζονται περίπου 1,5 m για να μπορούν να πλεύσουν πλήρως φορτωμένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την διέλευση των μεγαλύτερων πλοίων στα νερά. Τα φορτηγά πλοία συνεχίζουν να πλέουν, αλλά μόνο με περίπου 25% έως 35% της χωρητικότητας του πλοίου.


Τα χαμηλά επίπεδα νερού εμφανίζονται νωρίτερα από το συνηθισμένο, με τα χαμηλότερα επίπεδα νερού να καταγράφονται συνήθως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι μειωμένες θερμοκρασίες και οι προβλεπόμενες βροχοπτώσεις που προβλέπονται για αυτήν την εβδομάδα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στον Ρήνο.


Το φαινόμενο που αντιμετωπίζει ο Ρήνος είναι κοινό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης μετά από ένα ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι – προκαλώντας πυρκαγιές και έλλειψη νερού.

bottom of page