top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος - Η φωτιά στη Λέσβο από «ψηλά» - 1700 εκτάρια οι πρώτες εκτιμήσεις


Πηγή: Contains modified Copernicus Sentinel data (2022), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν εκκενώσει το νησί της Λέσβου του ανατολικού Αιγαίου, μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της 23ης Ιουλίου. Η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην παραλιακή περιοχή των Βατερών, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, έχει κάψει πευκοδάση, θαμνώδεις εκτάσεις και καλλιεργούμενα χωράφια.


Τραβηγμένη στις 24 Ιουλίου, αυτή η εικόνα του Copernicus Sentinel-2 δείχνει το ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς που εκτείνεται για περισσότερα από τέσσερα χιλιόμετρα. Πυκνός καπνός που φουσκώνει είναι ορατός στην εικόνα που φυσά σε νοτιοδυτική κατεύθυνση. Τα σημάδια («ουλές») από την φωτιά που αφήνονται σε όλη την έκταση μπορούν να αναγνωριστούν ως κοκκινοκαφέ χρώμα και καλύπτουν μια έκταση περίπου 1700 εκταρίων.


Πενήντα πυροσβέστες μαζί με εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς, μαζί με εθελοντές και στρατιωτικό προσωπικό. Ως απάντηση στην πυρκαγιά, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις για να βοηθήσει τις αρχές πολιτικής προστασίας και, σε περιπτώσεις καταστροφής, τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα, να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Η Ελλάδα, μαζί με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, βιώνει παρατεταμένο κύμα καύσωνα με πολλές περιοχές της χώρας σε συναγερμό για πυρκαγιές. Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες και έξι αεροσκάφη προσπάθησαν επίσης να περιορίσουν μια πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη τοποθεσία Natura 2000 στην Ελλάδα, γνωστή για την αποικία μαυρόγυπα.

bottom of page