top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Οδηγία για το πόσιμο νερό πλέον περιλαμβάνει ενημερωμένα πρότυπα ασφαλείας


Στις αρχές του νέου έτους, οι νέες απαιτήσεις για την ποιότητα και την πρόσβαση στο πόσιμο νερό έγιναν ο κανόνας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αναθεωρημένη Οδηγία για το πόσιμο νερό να έχει πλέον ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ένα από τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για το πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης που ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.


Αυτό ανταποκρίνεται επίσης στην πρώτη επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, «Right2Water», η οποία συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές για την υποστήριξη της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.


Για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού, η οδηγία για το πόσιμο νερό περιλαμβάνει ενημερωμένα πρότυπα ασφαλείας, εισάγει μια μεθοδολογία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων ποιότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα παροχής νερού, καθιερώνει μια λίστα παρακολούθησης αναδυόμενων ουσιών όπως μικροπλαστικά, ενδοκρινικοί διαταράκτες, καθώς και ως νέους τύπους χημικών ουσιών που πρέπει να παρακολουθούνται και εισάγει διατάξεις συμμόρφωσης για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε επαφή με το πόσιμο νερό.


Η νέα οδηγία αντιμετωπίζει τις διαρροές νερού καθώς τώρα κατά μέσο όρο το 23% του επεξεργασμένου νερού χάνεται κατά τη διανομή στην ΕΕ. Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης νέες διατάξεις που απαιτούν από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους, και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.


Η μεταφορά της αναδιατυπωμένης νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο θα βελτιώσει την προστασία της ανθρώπινης υγείας για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος από την έκλυση επιβλαβών ουσιών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή το κείμενο των βασικών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.


Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginius Sinkevičius δήλωσε:


«Από σήμερα, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι η ποιότητα του νερού που πίνουν είναι των υψηλότερων προδιαγραφών. Αντιμετωπίζουμε επικίνδυνα χημικά και μικροπλαστικά που καταλήγουν στο πόσιμο νερό, καθιστώντας το ασφαλές για εμάς να πίνουμε και ασφαλές για το περιβάλλον. Ελπίζω ότι με βελτιωμένη εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης, οι πολίτες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από το εμφιαλωμένο νερό και τα θαλάσσια απορρίμματα».

bottom of page