top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε προϊόντα πράσινης ενέργειας αξίας 13,8 δισ. ευρώ


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα έρευνα όπου παρουσιάζονται δεδομένα για τις εισαγωγές προϊόντων στην ΕΕ που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και υγρά βιοκαύσιμα.


Πιο συγκεκριμένα, το 2021, η ΕΕ δαπάνησε 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές προϊόντων πράσινης ενέργειας από χώρες εκτός ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα πράσινης ενέργειας αξίας λιγότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού (5,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε χώρες εκτός ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ εισήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 9,8 δισ. ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,4 δισ. ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 0,6 δισ. ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ. Η αξία των εισαγωγών ηλιακών συλλεκτών και υγρών βιοκαυσίμων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των εξαγωγών αυτών των αγαθών από την ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ, η οποία ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ και για τα δύο. Αντίθετα, η αξία των εξαγωγών ανεμογεννητριών σε χώρες εκτός ΕΕ ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αξία των εισαγωγών (3,2 δισ. ευρώ).


Οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων ανήλθαν μόνο σε 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και αυξήθηκαν σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια αυτές οι εξαγωγές μειώθηκαν, φθάνοντας στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Από άποψη αξίας, οι εισαγωγές ανεμογεννητριών και υγρών βιοκαυσίμων στην ΕΕ το 2021 ήταν υψηλότερες από ό,τι το 2012, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση 418% και 7% αντίστοιχα, ενώ οι εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών μειώθηκαν κατά 3%.


Οι εξαγωγές ανεμογεννητριών και υγρών βιοκαυσίμων ήταν επίσης υψηλότερες από το 2012 (+9% και +173% αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών μειώθηκαν κατά 13%, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών, σημειώθηκε μείωση στις εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων.

bottom of page