top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Τα ποσά που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζουν να αυξάνονται



Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα έρευνα όπου παρουσιάζονται δεδομένα για τις δαπάνες που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το 2021, οι δαπάνες της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος ανήλθαν σε 292 δισεκατομμύρια ευρώ.


Αυξάνονται κατά μέσο όρο 3% κάθε χρόνο, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος αυξήθηκαν κατά 54% από το 2006. Αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνουν επενδύσεις και κατανάλωση.


Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος παρέμειναν σχετικά σταθερές τα τελευταία 15 χρόνια σε περίπου 2,0% του ΑΕΠ.

Ακολουθώντας την τάση των προηγούμενων ετών, οι δαπάνες των επιχειρήσεων ήταν το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος, αντιπροσωπεύοντας το 55% του συνόλου το 2021. Το μερίδιο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και του μη κερδοσκοπικού τομέα ήταν 24%, ενώ των νοικοκυριών ήταν το μερίδιο των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος. μερίδιο ήταν 21% του συνόλου εκείνης της χρονιάς.


Σε σύγκριση με το 2006, και οι τρεις θεσμικοί τομείς κατέγραψαν αύξηση δαπανών: 62% για τις εταιρείες, 41% για τη γενική κυβέρνηση και τον μη κερδοσκοπικό τομέα και 52% για τα νοικοκυριά.


Η Eurostat εκτιμά ότι, το 2021, η διαχείριση αποβλήτων και η επεξεργασία λυμάτων αντιπροσώπευαν το 28% και το 23% των συνολικών δαπανών στον γενικό δημόσιο και μη κερδοσκοπικό τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 24% των συνολικών δαπανών διατέθηκε για περιβαλλοντική Ε&Α και άλλες δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της γενικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και εκπαίδευσης, το 13% για τη βιοποικιλότητα και την προστασία του τοπίου και το υπόλοιπο 11% για την προστασία του αέρα, την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, τη μείωση του θορύβου και προστασία από την ακτινοβολία.


Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, τα λύματα και η διαχείριση αποβλήτων αντιπροσώπευαν το 27% και το 56% των δαπανών τους το 2021, αντίστοιχα. Η προστασία του ατμοσφαιρικού αέρα και του κλίματος αντιπροσώπευε το 7% του συνόλου. Το υπόλοιπο 10% αφιερώθηκε στην προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, της βιοποικιλότητας, της μείωσης του θορύβου, της προστασίας από την ακτινοβολία και της περιβαλλοντικής Ε&Α.


Το 2021, οι επενδύσεις της ΕΕ σε στοιχεία ενεργητικού που είναι απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος ανήλθαν σε 59 δισεκατομμύρια ευρώ, 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2020. Αυτές οι υπηρεσίες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά αποβλήτων και εξαγορές γης για τη δημιουργία φυσικού αποθέματος ή καθαρότερου εξοπλισμός για παραγωγή με λιγότερες ρυπογόνες εκπομπές.

bottom of page