top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο του 2022


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές το 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου. Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά υποστήριξαν απότομες αυξήσεις τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.


Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 (3ο τρίμηνο του 2021) και του τρίτου τριμήνου του 2022 (3ο τρίμηνο 2022), η μέση τιμή της ΕΕ των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) αυξήθηκε απότομα (+30%) για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων. Αυτό αντιπροσώπευε μια περαιτέρω επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών (+25% μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2022). Ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις σημειώθηκαν για τα δημητριακά (+52%), τα αυγά (+49%) και το γάλα (+42%).


Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) για την ΕΕ στο σύνολό της αυξήθηκε κατά 35% για το ίδιο «καλάθι» εισροών, που ήταν παρόμοιος ρυθμός αύξησης μεταξύ του 2ου τριμήνου 2021 και του 2ου τριμήνου 2022 (+36%). Μέσα σε αυτό το καλάθι, υπήρξαν κάποιες σημαντικές αυξήσεις τιμών. η μέση τιμή στην ΕΕ των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους διπλασιάστηκε (+101%), με απότομες αυξήσεις επίσης για την ενέργεια και τα λιπαντικά (+60%) και για τις ζωοτροφές (+35%).


Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για τους δείκτες τιμών των γεωργικών προϊόντων που δημοσίευσε η Eurostat.

Σε κάθε κράτος μέλος, η μέση τιμή και των δύο εισροών που δεν σχετίζονται με τις επενδύσεις και τη γεωργική παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022.


Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+61%), στη Λιθουανία (+54%) και στη Σλοβακία (+46%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν για την Κύπρο, τη Μάλτα (+5%) και την Ελλάδα (+9%).


bottom of page