top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την οικονομία της ΕΕ το Q2 2022

Έγινε ενημέρωση: 27 Νοε 2022


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε δεδομένα που παρουσιάζουν δεδομένα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την οικονομία της ΕΕ το Q2 του 2022 στην Ευρώπη.


Πιο αναλυτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 905 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), αύξηση 3% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021.


Η τεκμηριωμένη αύξηση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επίδραση της οικονομικής ανάκαμψη, η οποία εξαρτάται από την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), μετά την απότομη μείωση της δραστηριότητας λόγω της κρίσης COVID-19.


Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία τριμηνιαίων εκτιμήσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα που δημοσίευσε η Eurostat. Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμπληρώνουν τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η «μεταποίηση» (23%), η «ηλεκτρική ενέργεια, η παροχή φυσικού αερίου» (19%) και τα «νοικοκυριά» (17%) και ακολουθούν οι «μεταφορές». και αποθήκευση» (14%) και «γεωργία» (13%).

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν στους περισσότερους τομείς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, εκτός από τα «νοικοκυριά» και τη «γεωργία», που μειώθηκαν κατά 8% (-13 εκατ. τόνοι ισοδύναμου CO2) και 1% (-1 εκατ. τόνοι CO2-ισ.), αντίστοιχα.


Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στους τομείς «μεταφορές και αποθήκευση» (+22% ή 22 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2), «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (+6% ή 10 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2) και «υπηρεσίες» (+6% ή 4 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2).

bottom of page