top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Ο ρυθμός μείωσης των κοινών πληθυσμών πτηνών επιβραδύνεται


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε μια νέα ευρείας κλίμακας έρευνα όπου παρουσιάζονται δεδομένα σχετικά με τους πληθυσμούς των πιο δημοφιλών/κοινών πτηνών στην ΕΕ.


Τα πτηνά στην ΕΕ είναι λιγότερο άφθονα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Από το 2000, ο αριθμός των κοινών πτηνών εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 10%.


Η εμφάνιση κοινών πτηνών είναι δείκτης βιοποικιλότητας επειδή πολλά από αυτά απαιτούν συγκεκριμένους βιότοπους για να αναπαραχθούν και να βρουν τροφή. Αυτά τα ενδιαιτήματα συχνά φιλοξενούν επίσης πολλά απειλούμενα είδη φυτών και ζώων. Ειδικότερα, ο πληθυσμός των κοινών πτηνών γεωργικής γης βρίσκεται σε συνεχή μείωση (24% από το 2000). Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια πτώσης, φαίνεται ότι ο αριθμός των κοινών πτηνών έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.


Ο πληθυσμός των κοινών πτηνών του δάσους εκτιμάται μάλιστα ότι έχει αυξηθεί κατά 3% μεταξύ 2000 και 2020.

Οι μεγάλες απώλειες σε πληθυσμούς κοινών ειδών πτηνών γεωργικής γης θα μπορούσαν να αντιστραφούν από τη στρατηγική «Farm to Fork», η οποία επιδιώκει μείωση κατά 50% της συνολικής χρήσης και του κινδύνου από χημικά φυτοφάρμακα έως το 2030, και τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030, με στόχο να να επιστρέψει τουλάχιστον το 10% της γεωργικής γης σε γη με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας και να διευρύνει την περιοχή βιολογικής γεωργίας έτσι ώστε να αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής καλλιεργούμενης γης της ΕΕ έως το 2030.


Αυτές οι στρατηγικές αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία είναι μία από τις 6 προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019 – 24. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο διαδραστικό εργαλείο οπτικοποίησης της Eurostat που εμφανίζει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.


Παρουσιάζει μια επισκόπηση 26 δεικτών για την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις χώρες της ΕΖΕΣ, χωρισμένους σε 3 βασικά θέματα: Μείωση των επιπτώσεών μας στο κλίμα, προστασία του πλανήτη και της υγείας μας και επιτρέποντας μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση.


bottom of page