top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Η θέρμανση των σπιτιών αντιστοιχεί στο 62.8% της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα έρευνα όπου παρουσιάζονται δεδομένα για την κατανομή της ενέργειας στα νοικοκυριά στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το 2020, τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 27,0% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ στα νοικοκυριά καλύπτεται από φυσικό αέριο (31,7%) και ηλεκτρική ενέργεια (24,8%).


Κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά ανά τύπο τελικής χρήσης


Στην ΕΕ, η κύρια χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά είναι για τη θέρμανση των σπιτιών τους (62,8% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα). Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για το φωτισμό και τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές αντιπροσωπεύει το 14,5% (αυτό εξαιρεί τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των κύριων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης ή μαγειρέματος), ενώ το ποσοστό που χρησιμοποιείται για θέρμανση νερού είναι ελαφρώς υψηλότερο, αντιπροσωπεύοντας 15,1%.

Οι κύριες συσκευές μαγειρέματος απαιτούν το 6,1% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, ενώ η ψύξη χώρου και οι άλλες τελικές χρήσεις καλύπτουν το 0,4% και το 1,0% αντίστοιχα. Η θέρμανση του χώρου και του νερού αντιπροσωπεύει συνεπώς το 77,9% της τελικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

bottom of page