top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα έρευνα όπου παρουσιάζονται δεδομένα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ΕΕ όπως από ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και βιοκαύσιμα.


Πιο συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά 5% από το 2020 έως το 2021. Ωστόσο, και η ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κυρίως λόγω της οικονομικής ανάκαμψης μετά την άρση των περιορισμών για την COVID-19. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες (pp), από 37,4% το 2020 σε 37,5% το 2021.


Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (37% και 32%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (15%), στερεά βιοκαύσιμα (7%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή - το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία και τη Σουηδία προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές


Το 2021, περισσότερα από τα τρία τέταρτα της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία (76,2%, βασιζόμενη κυρίως σε υδροηλεκτρικά) και στη Σουηδία (75,7%, κυρίως υδροηλεκτρικά και αιολικά) παρήχθησαν από ανανεώσιμες πηγές. Αυτά τα κράτη μέλη της ΕΕ ακολούθησαν η Δανία (62,6%, κυρίως αιολική), η Πορτογαλία (58,4%, αιολική και υδροηλεκτρική) και η Κροατία (53,5%, κυρίως υδροηλεκτρική).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναφέρθηκαν στη Μάλτα (9,7%), στην Ουγγαρία (13,7%), στο Λουξεμβούργο (14,2%), στην Τσεχία (14,5%) και στην Κύπρο (14,8%).


bottom of page