top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ESA: Έντονος Θαλάσσιος Καύσωνας στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2022



Σε πολλά μέρη της Ευρώπης σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο δεν επηρεάστηκαν μόνο τα ηπειρωτικά τμήματα της ηπείρου: η Μεσόγειος Θάλασσα επλήγη επίσης από ισχυρό θαλάσσιο καύσωνα διαρκείας. Το έργο CAREHeat, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ESA, εντόπισε έναν από τους πιο έντονους θαλάσσιους καύσωνες της Μεσογείου που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής των δορυφόρων – με θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας να φτάνουν τους 5°C πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.


Οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι ακραίες αυξήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Το μέγεθος και η συχνότητά τους έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και επηρεάζουν αρνητικά τις βιομηχανίες της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών και του τουρισμού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού που σχετίζονται με τους θαλάσσιους καύσωνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες και τυφώνες και να διαταράξουν τον υδρολογικό κύκλο, καθιστώντας πιο πιθανές τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές στην ξηρά.


Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν γίνει πιο διαδεδομένοι και αναμένεται ειδικά να αυξηθούν σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.Η πρόβλεψη της εμφάνισης και της διάρκειας του θαλάσσιου καύσωνα, καθώς και η κατανόηση των επιπτώσεών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι απαραίτητη και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών.


Πηγή: ClimateBook

bottom of page