top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα ενδιαιτήματα της Ευρώπης στην αποθήκευση και τη δέσμευση άνθρακα;


Ποιο είναι το δυναμικό αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα των πολλών χερσαίων και θαλάσσιων οικοτόπων της Ευρώπης; Μια πρώτη ανάλυση πεδίου εφαρμογής, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), διαπίστωσε ότι τα δάση και οι υγρότοποι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος.


Θεωρητικά, τα καλά λειτουργικά και υγιή ενδιαιτήματα μπορούν να απορροφήσουν και να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα και να συμβάλουν στο να βοηθήσουν την Ευρώπη να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, όπως ενημέρωνε ο ΕΟΠ «Αποθέματα άνθρακα και δέσμευση σε χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα: ένας μοχλός για την αποκατάσταση της φύσης;» επισημαίνει ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι πιο περίπλοκη. Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι διατήρησης και αποκατάστασης της φύσης και οι δράσεις μετριασμού του κλίματος δεν αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ, που βασίζεται σε μια ευρύτερη επισκόπηση του πεδίου εφαρμογής από τον ΕΟΠ και το Πανεπιστήμιο και Έρευνα του Wageningen, είναι η πρώτη προσπάθεια ταξινόμησης μιας επιλεγμένης ομάδας διαφορετικών χερσαίων και θαλάσσιων οικοτόπων και οικοσυστημάτων σύμφωνα με τα αποθέματά τους άνθρακα και τις ικανότητες δέσμευσης άνθρακα. Η μελέτη χρησιμοποίησε το σύστημα ταξινόμησης οικοτόπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τη Φύση (EUNIS). Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βάση γνώσεων και δεδομένων για μελλοντική έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες αποθήκευσης άνθρακα για την υποστήριξη της αποκατάστασης και διατήρησης της φύσης καθώς και των πολιτικών μετριασμού του κλίματος.


Δάση και υγρότοποι


Μεταξύ των χερσαίων οικοσυστημάτων και οικοτόπων, τα δάση έχουν τα υψηλότερα ποσοστά δέσμευσης άνθρακα και φτάνουν έως και τριπλάσια από αυτά των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεων, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα δάση απορροφούν περισσότερο άνθρακα πάνω και κάτω από το έδαφος κατά την ίδια περίοδο σε σύγκριση με άλλα οικοσυστήματα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές ανάλογα με το πού βρίσκονται τα δάση σε όλη την Ευρώπη.


Οι υγρότοποι έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά δέσμευσης άνθρακα, αλλά μπορούν να συσσωρεύσουν άνθρακα για δεκαετίες και ακόμη και πολλούς αιώνες, εξηγώντας την πολύ μεγάλη αποθηκευτική τους ικανότητα, η οποία κατά μέσο όρο υπερβαίνει όλους τους άλλους οικοτόπους.


Τα σχετικά υψηλά ποσοστά δέσμευσης στη γη που χρησιμοποιείται για τη γεωργία συγκομίζονται κυρίως και παρέχουν μόνο μικρές συνεισφορές στην αποθήκευση άνθρακα στη φύση μας. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη καταβόθρα άνθρακα στη βιόσφαιρα, αποθηκεύοντας και ανακυκλώνοντας περίπου το 93% του διοξειδίου του άνθρακα της Γης.


Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα


Η δέσμευση άνθρακα είναι η διαδικασία απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποθήκευσης του σε δεξαμενές άνθρακα των συγκεκριμένων οικοτόπων όπως η υπέργεια βιομάζα, οι ρίζες και το έδαφος. Η απόλυτη ποσότητα άνθρακα που διατηρείται σε μια δεξαμενή οικοτόπου σε μια καθορισμένη στιγμή είναι απόθεμα άνθρακα ή αποθήκευση. Ο ρυθμός με τον οποίο αποθηκεύεται ο άνθρακας αναφέρεται ως ρυθμός δέσμευσης άνθρακα.

bottom of page