top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα σε όλη την Ευρώπη



Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλοι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα σε όλη την Ευρώπη, απαιτούνται στέρεες πληροφορίες για την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και τον σχεδιασμό προσαρμογής. Η νέα διαδραστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι κλιματικοί κίνδυνοι στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης.


Η νέα «Ευρώπη των μεταβαλλόμενων κλιματικών κινδύνων» του ΕΟΠ είναι μια διαδραστική έκθεση που δίνει μια επισκόπηση των προηγούμενων και προβλεπόμενων αλλαγών στους σημαντικότερους κλιματικούς κινδύνους της Ευρώπης και πώς επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές περιοχές. Η έκθεση του ΕΟΠ είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την αξιολόγηση του κλιματικού κινδύνου και τον σχεδιασμό προσαρμογής στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να αναφέρουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η έκθεση, που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S) και άλλων εταίρων του ΕΟΠ, παρέχει πρόσβαση σε γενικευμένες και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους περιφερειακούς κλιματικούς κινδύνους καθώς και πληροφορίες για το πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα και τους οικονομικούς τομείς.


Η έκθεση συμπλέει με τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την Ευρώπη.


Οι προβλεπόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν ότι οι μέσες θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και τα θερμά ακραία άκρα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες ημέρες με υπερβολική ζέστη και για πιο ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων, αναφέρει η έκθεση.

  • Η Νότια Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για θερμότερα καλοκαίρια, συχνότερες ξηρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

  • Στη Βόρεια Ευρώπη, οι ετήσιες βροχοπτώσεις και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να αυξηθούν.

  • Η Κεντρική Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χαμηλότερες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, αλλά και πιο συχνά και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες ποταμών, ξηρασίες και κίνδυνοι πυρκαγιάς.

  • Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, οι θαλάσσιοι καύσωνες και η οξύτητα του νερού προβλέπεται να αυξηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφερειακές θάλασσες.

  • Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές, με εξαίρεση τη Βόρεια Βαλτική Θάλασσα.

bottom of page