top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Ο ευρωπαϊκός άτλας για το περιβάλλον και την υγεία ξεκινά - Δείτε δεδομένα για την περιοχή σας


Πώς είναι η ποιότητα του αέρα στην περιοχή όπου ζείτε, τι γίνεται με τα επίπεδα θορύβου ή τον αριθμό των χώρων πρασίνου και την ποιότητα των πλησιέστερων υδάτων κολύμβησης;


Τώρα μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα του περιβάλλοντος σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, τον ευρωπαϊκό άτλαντα περιβάλλοντος και υγείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Ο άτλας, που κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου, παρουσιάζει δεδομένα και πληροφορίες με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο για το πώς η ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των Ευρωπαίων και πώς μας προστατεύουν τα περιβαλλοντικά στοιχεία.


Το διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο, το πρώτο σε τέτοια κλίμακα για όλη την Ευρώπη, επιτρέπει στους χρήστες να οπτικοποιήσουν πώς το περιβάλλον γύρω τους επηρεάζει την υγεία και την ευημερία τους μέσω ενός συνόλου λεπτομερών χαρτών. Καλύπτει θέματα όπως η ποιότητα του αέρα, ο θόρυβος και η ησυχία, οι «πράσινοι» και «μπλε» χώροι και η κλιματική αλλαγή σε όλες τις χώρες μέλη και τις συνεργαζόμενες χώρες του ΕΟΠ. Στενά ευθυγραμμισμένος με πολλούς στόχους πολιτικής της ΕΕ, ο άτλαντας είναι ένα από τα εργαλεία που εκπονήθηκε και δημοσιεύτηκε στον ΕΟΠ με στόχο να υποστηρίξει την παρακολούθηση της φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ρύπανση.


Πώς είναι η ποιότητα του περιβάλλοντος όπου ζείτε και πώς σας επηρεάζει;


Ο άτλαντας επιτρέπει επίσης στον χρήστη να δημιουργήσει και να μοιραστεί μια «περιβαλλοντική κάρτα βαθμολογίας» μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης ή τοποθεσίας, καθώς και να απεικονίσει τις ανισότητες στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, για παράδειγμα αυτούς που σχετίζονται με το εισόδημα. Ο άτλαντας βασίζεται σε μια ευρεία ποικιλία δεδομένων και αναλύσεων σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία και τα οφέλη ενός υγιούς περιβάλλοντος από τον ΕΟΠ και άλλες αξιόπιστες πηγές. Ο άτλαντας στοχεύει να φέρει όλες αυτές τις πληροφορίες σε έναν ψηφιακό κόμβο, καθιστώντας τις άμεσα σχετικές με το κοινό.


Η πλατφόρμα θα είναι ένα «ζωντανό προϊόν» που σημαίνει ότι θα ενημερώνεται τακτικά και θα είναι ανοιχτό σε σχόλια από τους χρήστες.

bottom of page