top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ευρώπης βρίσκεται σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Το 96% εκατό του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης εκτέθηκε σε μικροσωματίδια πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την τελευταία ετήσια αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου.


Παρά την αξιοσημείωτη πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις οδικές μεταφορές το 2020 λόγω των μέτρων περιορισμού της λοίμωξης COVID-19, οι υπερβάσεις των ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας του αέρα παραμένουν σύνηθες φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ «Κατάσταση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη 2022».


Η ενημέρωση του ΕΟΠ παρουσιάζει τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το 2020, συν προσωρινά δεδομένα για το 2021, σχετικά με τις συγκεντρώσεις βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων που μετρήθηκαν σε περισσότερους από 4.500 σταθμούς παρακολούθησης σε 37 ευρωπαϊκές χώρες.


Η ανάλυση επικεντρώνεται σε εκείνους τους πιο επιβλαβείς ρύπους για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων (PM2.5, PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2), του όζοντος (O3) και του βενζο[a]πυρενίου, και αξιολογεί τις συγκεντρώσεις σε σχέση με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα της ΕΕ και τον αέρα του ΠΟΥ οδηγίες ποιότητας.


Τα αιωρούμενα σωματίδια παραμένουν μια πρόκληση


Παρά τις μειώσεις των εκπομπών, το 2020 το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού της ΕΕ εκτέθηκε σε επίπεδα βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων που είναι επιβλαβή για την υγεία. Κρίσιμο για την υγεία, το 96% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε σε συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων (PM2.5) πάνω από την κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ των 5 μg/m³.


Αντίθετα, λιγότερο από το 1% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε σε συγκεντρώσεις PM2.5 πάνω από την ετήσια οριακή τιμή της ΕΕ των 25 μg/m³, υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ των υφιστάμενων στόχων πολιτικής της ΕΕ και των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το πότε εμφανίζονται επιπτώσεις στην υγεία.


Η Κεντροανατολική Ευρώπη και η Ιταλία ανέφεραν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σωματιδίων και βενζο[α]πυρενίου (καρκινογόνο), που οφείλονται κυρίως στην καύση στερεών καυσίμων, όπως άνθρακα και ξύλο, για οικιακή θέρμανση και χρήση ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανική παραγωγή .


Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του αέρα


Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα μέτρα περιορισμού που εισήχθησαν το 2020 για να σταματήσει ή να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση της λοίμωξης COVID-19 οδήγησαν σε μειωμένη δραστηριότητα στους τομείς των οδικών μεταφορών, της αεροπορίας και της διεθνούς ναυτιλίας, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων.


Τα επίπεδα NO2 μειώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα των μειώσεων στις οδικές μεταφορές. Στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις NO2 μειώθηκαν έως και 25% το 2020, ενώ τον Απρίλιο, οι συγκεντρώσεις μειώθηκαν έως και 70% γύρω από δρόμους που συνήθως έχουν αρκετή κίνηση.


Ωστόσο, το 89% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε σε επίπεδα NO2 πάνω από τις οδηγίες του ΠΟΥ.



Comments


bottom of page