Οι άνευ προηγουμένου καύσωνες - όπως φάνηκε φέτος - είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή για την υγεία που σχετίζεται με το κλίμα για τον πληθυσμό της Ευρώπης. Τα κύματα καύσωνα ευθύνονται ήδη για πολλούς θανάτους και ασθένειες. Αυτό το βάρος αναμένεται να αυξηθεί χωρίς περισσότερα μέτρα προσαρμογής και μετριασμού στην κλιματική αλλαγή. Τα σχέδια δράσης για το αστικό «πράσινο», ο καλύτερος σχεδιασμός κτιρίων και η προσαρμογή του χρόνου εργασίας μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου.
Ενώ η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο, είναι πλέον καιρός να περάσουμε από τον προγραμματισμό στη δράση και να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας και της υγείας για να γίνει ο πληθυσμός της Ευρώπης πιο ανθεκτικός, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ: «Η κλιματική αλλαγή ως απειλή για την υγεία και την ευημερία στην Ευρώπη: Εστίαση στη ζέστη και τις μολυσματικές ασθένειες».
Η έκθεση του ΕΟΠ εστιάζει στον αντίκτυπο που έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στον πληθυσμό, γεγονός που οδηγεί στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που συνδέονται με φυσικούς κινδύνους στην Ευρώπη. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτοί οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, εκτός εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής. Η έκθεση βασίζεται στη γνώση που αναπτύχθηκε για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το Κλίμα και την Υγεία, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα σχετικών δεδομένων, εργαλείων, δημοσιεύσεων και άλλων πόρων που ενημερώνουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία.
Δράση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τον καύσωνα
Οι ολοένα και συχνότεροι, μεγάλοι και έντονοι καύσωνες σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και την αυξανόμενη αστικοποίηση σημαίνουν ότι οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στη νότια και κεντρική Ευρώπη. Η τοποθεσία πολλών σχολείων και νοσοκομείων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που επιδεινώνει περαιτέρω τις υψηλές θερμοκρασίες, απαιτεί επείγουσα προσαρμογή αυτών των εγκαταστάσεων. Η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει επίσης την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, με αποτέλεσμα μέση ετήσια απώλεια 16 ωρών ανά εργαζόμενο σε τομείς υψηλής έκθεσης, με τις μεγαλύτερες απώλειες στη Νότια Ευρώπη.
Οι κλιματικές συνθήκες είναι πιο ευπρόσδεκτες στις μολυσματικές ασθένειες
Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες γίνονται πιο κατάλληλες για την εμφάνιση και τη μετάδοση ευαίσθητων στο κλίμα μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, διευρύνοντας επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης σε περιοχές της Ευρώπης που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως, όπως βόρειες περιοχές. Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της περιόδου μετάδοσης και η ευρύτερη εξάπλωση των ειδών κουνουπιών που δρουν ως φορείς για την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων ασθενειών που εισάγονται από ταξίδια, αυξάνει την πιθανότητα τοπικών εστιών.
Οι άνθρωποι που εργάζονται στη γεωργία, τη δασοκομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν μία από αυτές τις ασθένειες, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν τις πιο μεγάλες επιπτώσεις εάν κολλήσουν κάποια ασθένεια.
Η θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων είναι επίσης ολοένα και πιο κατάλληλα για τα επικίνδυνα βακτήρια Vibrio που βρίσκονται στα ψάρια και τα οστρακοειδή, ιδιαίτερα κατά μήκος της ακτογραμμής της Βαλτικής Θάλασσας. Η έκθεση στα βακτήρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.
Η πρόληψη, ο συντονισμός είναι κρίσιμος
Η παρακολούθηση και η επιτήρηση των απειλών που σχετίζονται με το κλίμα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο και το πιο συχνά αναφερόμενο στις εθνικές στρατηγικές για την υγεία ή την κλιματική προσαρμογή.
Σε τοπικό επίπεδο, η δέσμευση των παρόχων υγείας και κοινωνικής περίθαλψης στον σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένει χαμηλή σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η προσαρμογή στις υπάρχουσες και αναδυόμενες απειλές για την υγεία που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή απαιτεί καλύτερη ετοιμότητα του τομέα υγείας μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης, της βελτίωσης των γνώσεων και της διεύρυνσης της δέσμευσης των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας και της υγείας, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ.
Η βελτίωση της ανθεκτικότητας των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε ακραίες καιρικές συνθήκες και η διασφάλιση ότι τα συστήματα υγείας έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για φροντίδα ασθενών ή διαγνωστικά θα βοηθήσει επίσης.
Comments