top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η επεξεργασία των λυμάτων βελτιώνεται στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν ακόμα μεγάλα κενά



Η συλλογή και η επεξεργασία των λυμάτων είναι το κλειδί για τη μείωση των πιέσεων και των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ιδιαίτερα για τα ποτάμια, τις λίμνες και τα παράκτια ύδατα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δημοσίευσε δεδομένα, την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας, τα οποία δείχνουν ότι το μερίδιο των αστικών λυμάτων που συλλέγονται και επεξεργάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη.


Τα νέα προφίλ χωρών του ΕΟΠ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία και τη Νορβηγία σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ για την Επεξεργασία Αστικών Λυμάτων.


Τα προφίλ χωρών περιέχουν διαδραστικούς χάρτες με μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ευρώπη. Κάθε προφίλ εμφανίζει επίσης δεδομένα σχετικά με την πρόοδο της χώρας προς τους στόχους επεξεργασίας λυμάτων, την προστασία των ευαίσθητων συστημάτων ύδατος, τη χρήση ιλύος λυμάτων και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τον τομέα επεξεργασίας λυμάτων.


Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συλλογή και η επεξεργασία λυμάτων βελτιώνονται σε όλη την Ευρώπη. Σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου το 90% των αστικών λυμάτων συλλέγεται και επεξεργάζεται σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για την Επεξεργασία Λυμάτων.


Με βάση τα προφίλ των χωρών, τέσσερις χώρες – η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία – επεξεργάζονται το 100% των αστικών λυμάτων τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας, ενώ 10 επιπλέον χώρες έχουν φτάσει σε ποσοστό συμμόρφωσης άνω του 90%. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται πέντε χώρες –Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Μάλτα– που συμμορφώνονται σε λιγότερες από τις μισές αστικές περιοχές τους σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα.

bottom of page