top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η ενίσχυση των καλών πρακτικών διαχείρισης μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των πλαστικών


Τα πλαστικά έχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές, αλλά οι παγκόσμιες τάσεις παραγωγής και κατανάλωσης αυτών των υλικών είναι επί του παρόντος μη βιώσιμες. Οι κυκλικές πρακτικές και οι πρακτικές βιωσιμότητας σε όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ρύπανσης και των αποβλήτων. Σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε, υπάρχουν ήδη πολλά τέτοια παραδείγματα καλής πρακτικής και θα πρέπει να κλιμακωθούν για να καταστεί δυνατή μια κυκλική οικονομία πλαστικών στην Ευρώπη.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Pathways towards circular plastics in Europe — good practice examples from countries, business and citizens» έχει σκοπό να εμπνεύσει τις επιχειρήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πολίτες να κάνουν την παραγωγή και την κατανάλωση πλαστικών πιο κυκλική και βιώσιμη. Η ενημέρωση βασίζεται σε μια υποστηρικτική τεχνική έκθεση του Ευρωπαϊκού Θεματικού Κέντρου για την Κυκλική Οικονομία και τη Χρήση Πόρων του ΕΟΠ.


Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ, τρεις κύριοι δρόμοι μπορούν να κάνουν την παραγωγή και την κατανάλωση πλαστικών πιο βιώσιμη: εξυπνότερη χρήση πλαστικών, αυξημένη κυκλικότητα και περισσότερα ανανεώσιμα υλικά.


Η χρήση πλαστικών με πιο έξυπνο τρόπο περιλαμβάνει τη μείωση των περιττών συσκευασιών και προϊόντων μιας χρήσης, καθώς και πιο κυκλικό σχεδιασμό που κάνει τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο και να είναι πιο εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν και να επισκευαστούν. Άλλα παραδείγματα χρήσης πλαστικών με πιο έξυπνο τρόπο υπάρχουν ήδη σε όλη την Ευρώπη με τη μορφή ενοικίασης εργαλείων, κοινής χρήσης αυτοκινήτων και εργαλείων και, για παράδειγμα, επαναχρησιμοποίησης κιβωτίων και παλετών στον τομέα των τροφίμων, σημειώνει η ενημέρωση του ΕΟΠ.


Η αυξανόμενη κυκλικότητα απαιτεί μεγαλύτερη χρήση και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και καλύτερη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση πλαστικών. Τα παραδείγματα καλής πρακτικής περιλαμβάνουν καταστήματα που προσφέρουν να πάρουν πίσω τα προϊόντα τους στο τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών ή να επιτρέψει κάποιο είδος επαναχρησιμοποίησης. Ο ρόλος των καταναλωτών είναι επίσης κρίσιμος στην επιλογή του τι θα αγοράσουν και στη διασφάλιση της σωστής ανακύκλωσης. Συνολικά, πολλές ευρωπαϊκές αγορές ανακυκλωμένων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των μικτών πλαστικών, δεν λειτουργούν καλά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΕΟΠ.


Η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων υλικών συνεπάγεται, για παράδειγμα, τη χρήση περισσότερων ανακυκλώσιμων πλαστικών με βιολογική βάση, αντί να βασίζεται αποκλειστικά στα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγωγές τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ, η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων υλικών θα πρέπει να επικεντρωθεί στις πρώτες ύλες δεύτερης και τρίτης γενιάς που δεν ανταγωνίζονται την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών.


Οι επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες μπορούν όλοι να συμβάλουν σε πιο βιώσιμη και κυκλική παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών, καταλήγει η ενημέρωση του ΕΟΠ. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την κλιμάκωση των κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων, την ενίσχυση των πολιτικών, την αύξηση της ζήτησης για βιώσιμα προϊόντα, τη μείωση της περιττής κατανάλωσης και τη βελτίωση της ανακύκλωσης.


Μια συμπληρωματική έκθεση, «The fate of EU plastic waste», από το Ευρωπαϊκό Θεματικό Κέντρο του ΕΟΠ για την κυκλική οικονομία και τη χρήση των πόρων, διερευνά τη δυναμική του εμπορίου πλαστικών απορριμμάτων εντός της ΕΕ και των εξαγωγών από την ΕΕ. Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων της ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται και συγκεντρώνονται σε λίγες χώρες υποδοχής. Προκαλώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, τα αποτελέσματα περιπτωσιολογικών μελετών δείχνουν επίσης ότι τα πλαστικά απόβλητα που φεύγουν από την ΕΕ είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας από αυτά που διακινούνται εντός της ΕΕ και ότι οι χώρες υποδοχής συχνά δεν διαθέτουν κατάλληλη υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων.

Comentarios


bottom of page