top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Επείγουσα η ανάγκη να εξεταστεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης της βιομάζας στην Ευρώπη


Υπάρχουν αυξανόμενες και ανταγωνιστικές απαιτήσεις για τη χρήση βιομάζας στην ΕΕ, τη χρήση της για προϊόντα με βάση τη βιομάζα σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι βιομηχανίες επίπλων και κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και η δέσμευσή της για τη διατήρηση της φύσης και τη δέσμευση άνθρακα. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), τονίζει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις χρήσεις της βιομάζας λόγω των διαφορετικών ρόλων που προβλέπονται για τη βιομάζα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και λόγω της πιθανής έλλειψης εφοδιασμού βιομάζας στο μέλλον.


Η έκθεση του ΕΟΠ «Το ευρωπαϊκό παζλ για τη βιομάζα – Προκλήσεις, ευκαιρίες και αντισταθμίσεις γύρω από την παραγωγή και τη χρήση βιομάζας στην ΕΕ» εξετάζει πώς η βιομάζα μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους και πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή βιομάζας στην ΕΕ στους τομείς της γεωργίας και των δασών.


Η βασική πρόκληση που τονίζεται στην έκθεση του ΕΟΠ είναι ότι οι στόχοι πολιτικής της ΕΕ έχουν ανταγωνιστικές απαιτήσεις για ευρωπαϊκή βιομάζα που προέρχεται από τη γεωργία και τη δασοκομία, ενώ η προσφορά της παραμένει περιορισμένη από την έκταση, την ανάπτυξη της βλάστησης, το μεταβαλλόμενο κλίμα και το παγκόσμιο εμπόριο.


Η έκθεση του ΕΟΠ τονίζει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της βιομάζας στην Ευρώπη για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων έως το 2030 και το 2050. Για να επιτευχθούν αποτελέσματα έως το 2030 και το 2050, απαιτούνται ήδη τώρα παρεμβάσεις πολιτικής για τη διαχείριση της γης, ειδικά εκείνες που επηρεάζουν τα δάση και τη γεωργία.


Οι άμεσες πολιτικές απαντήσεις που προέκυψαν από την έκθεση του ΕΟΠ περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η προστασία της φύσης και η δέσμευση άνθρακα μπορούν να συνδυαστούν με την παραγωγή βιομάζας, διασφαλίζοντας ότι η αυξανόμενη χρήση βιομάζας δεν οδηγεί σε μη βιώσιμες πρακτικές στην ΕΕ και στο εξωτερικό και τη βελτίωση μιας πιο κυκλικής και διαδοχικής χρήσης της βιομάζας. Ποιες πρώτες ύλες και προϊόντα βιομάζας πρέπει να έχουν προτεραιότητα, και για ποιους σκοπούς, πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά σε σχέση με το οικονομικό και κοινωνικό κόστος και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα.

bottom of page