Η δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος θα απαιτήσει από την Ευρώπη να ξανασκεφτεί το οικονομικό της μοντέλο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Η έκθεση υπογραμμίζει τις ευκαιρίες για την Ευρώπη να προχωρήσει περισσότερο στη δημιουργία μιας οικονομίας που μπορεί να προσφέρει ευημερία και βιωσιμότητα.
Η μείωση της εξάρτησης της κοινωνίας από την οικονομική ανάπτυξη θα είναι βασικό μέρος αυτής της μετάβασης προς ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Reflecting on green growth».
Η ιδέα ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες πρέπει να αναπτυχθούν εντός περιβαλλοντικών ορίων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ. Ο εμβληματικός στρατηγικός οδικός χάρτης της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθορίζει μια φιλόδοξη ατζέντα για τον μετασχηματισμό των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης της Ευρώπης, ώστε να μπορούν να προσφέρουν συνεχή οικονομική ανάπτυξη προστατεύοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα.
Η εστίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι εύκολα κατανοητή. Οι κοινωνίες βασίζονται στην ανάπτυξη για τη διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία φορολογικών εσόδων για τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, του δημόσιου χρέους και των επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη μεταβάσεων βιωσιμότητας.
Είναι δυνατή η αέναη οικονομική ανάπτυξη;
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν είναι δυνατή η αδιάκοπη οικονομική ανάπτυξη, δεδομένης της πεπερασμένης ικανότητας της φύσης να παρέχει πόρους και να απορροφά τη ρύπανση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν ήδη εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημιές, καθιστώντας αναγκαία μια άνευ προηγουμένου αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις περιβαλλοντικές πιέσεις. Το αν η αποσύνδεση σε αυτή την κλίμακα είναι εφικτή δεν είναι βέβαιο. Επιπλέον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλες καθοδικές πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, που κυμαίνονται από τη γήρανση του πληθυσμού έως τους αυξανόμενους κινδύνους πανδημιών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αυτές οι αβεβαιότητες δεν σημαίνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την προσέγγιση της πράσινης ανάπτυξης. Η μετασχηματιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι ουσιαστική και είναι σημαντικό να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Αλλά με την οικοδόμηση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την προώθηση της ανθεκτικότητας, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να επιδιώξει να μεταμορφώσει την οικονομία της με τρόπους που της επιτρέπουν να διασφαλίζει την ευημερία της κοινωνίας ακόμη και αν το ΑΕΠ συρρικνώνεται.
Οι απαραίτητες ενέργειες περιλαμβάνουν αλλαγές στα φορολογικά συστήματα, καθώς και πιο εκτεταμένα μέτρα για τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις κλίμακες, από τοπικούς καινοτόμους έως πολυεθνικές εταιρείες. Η επανασύνδεση των χρηματοοικονομικών ροών θα είναι απαραίτητη, καθώς και νέα συστήματα γνώσης που επιτρέπουν τη σκέψη και τη δράση με τον ρυθμό και την κλίμακα που απαιτείται. Οι σπόροι για αυτόν τον μετασχηματισμό αναδύονται ήδη στην πολιτική και την πρακτική, για παράδειγμα στην ατζέντα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει πάνω σε αυτά τα θεμέλια και να τα πάει πολύ πιο μακριά και πιο γρήγορα.
Comments