top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Απαιτούνται βελτιώσεις στην εκτίμηση κόστους - οφέλους της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή


Απαιτείται καλύτερη κατανόηση του κόστους και των οφελών των μέτρων προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η οποία αξιολογεί τις κύριες μεθόδους, τις προκλήσεις και τους περιορισμούς στην ανάληψη δράσης.


Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ «Αξιολόγηση του κόστους και των οφελών της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». Αυτό οφείλεται στις αυξανόμενες οικονομικές απώλειες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και το κλίμα σε ολόκληρη την ΕΕ.


Καθώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ταχέως, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για προσαρμογή και κοινωνική ετοιμότητα για την κλιματική αλλαγή. Όμως, οι πόροι που διατίθενται στους λήπτες κυβερνητικών αποφάσεων είναι περιορισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται καλύτερη κατανόηση σχετικά με το κόστος και τα οφέλη των προσαρμοστικών δράσεων - και το κόστος της προσαρμογής σε σύγκριση με το κόστος της αποτυχίας ανάληψης δράσης.


Η κατανόηση των εννοιών που εμπλέκονται στην αξιολόγηση του κόστους και των οφελών ενός επιτυχημένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών συνθηκών εξακολουθεί να λείπει. Η αξιολόγηση των οφελών τέτοιων μέτρων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον μειωμένο αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τέτοια μέτρα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη ή άλλα οφέλη, για παράδειγμα, στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση των υδάτων, τις μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και την υγεία και ευημερία.


Η απόκτηση αυτής της κατανόησης είναι πρόκληση. Ένα πρόβλημα είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες προσαρμογής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ένα άλλο έχει να κάνει με τις δυσκολίες στον υπολογισμό των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


Η ενημέρωση σημειώνει ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν τη συστημική αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων μέτρων που επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο τομέα ή περιοχή.


Επιπλέον, η τρέχουσα γνώση δεν επιτρέπει εύκολη σύγκριση μεταξύ του κόστους και των οφελών των προσαρμοστικών δράσεων σε διάφορους οικονομικούς τομείς. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για μεθοδολογικές βελτιώσεις στην ανάλυση οφέλους - κόστους.

bottom of page