top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ένα σπουδαίο έργο στην Αν. Αφρική έχει στόχο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή


Ενίσχυση των Υδρομετεωρολογικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έγκαιρης Προειδοποίησης στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αφρικής προς το Σχέδιο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Όλους


Η χρηματοδότηση ενός περιφερειακού έργου για την κλιμάκωση των υδρομετεωρολογικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών έγκαιρης προειδοποίησης σε έξι χώρες στην Ανατολική Αφρική και γύρω από τη λίμνη Βικτώρια έχει εγκριθεί από την πρωτοβουλία Climate Risk and Early Warning Systems (CREWS). Το έργο είναι στενά ευθυγραμμισμένο με την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την έγκαιρη προειδοποίηση για όλους.


Η Ανατολική Αφρική έχει ποικίλο έδαφος και κλίμα, το οποίο, με την πάροδο των ετών, την έχει κάνει πιο επιρρεπή σε επιπτώσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα που προκαλούνται από φυσικούς κινδύνους όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κατολισθήσεις και άλλα σοβαρά υδρο-μετεωρολογικά φαινόμενα.


Η λίμνη Βικτώρια, η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις καιρικές και κλιματικές συνθήκες στην Ανατολική Αφρική, δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα ως μία από τις πιο ενεργές περιοχές στη γη. Οι χώρες στη λεκάνη της λίμνης Βικτόρια (LVB) επηρεάζονται συχνά από έντονες καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, υψηλά κύματα, κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις και υδάτινες εκροές. Η λίμνη, που συνορεύει με την Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα, υποστηρίζει περίπου το 25% του γύρω πληθυσμού της, κυρίως ψαράδες.


Το τετραετές έργο, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, θα βασιστεί στα επιτεύγματα του πρόσφατα ολοκληρωμένου έργου HIGHWAY, που χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Εξωτερικής Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας την Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής (EAC) στην επίτευξη του Όραμα του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για το 2025.


Το έργο υλοποιείται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το Γραφείο του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNDRR) και την Παγκόσμια Τράπεζα σε στενή συνεργασία με διάφορες περιφερειακές οντότητες και τις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες (NMHS) του Μπουρούντι της Κένυας, Ρουάντα, Νότιο Σουδάν, Τανζανία και Ουγκάντα. Το έργο θα ενισχύσει την ικανότητα των χωρών και των περιφερειακών θεσμών για προβλέψεις και προειδοποιήσεις με επίκεντρο τον αντίκτυπο και προειδοποιήσεις, ειδικά σε εθνικό και τοπικό πλαίσιο.


Το Μπουρούντι και το Νότιο Σουδάν, δύο χώρες που δεν καλύπτονται από το έργο HIGHWAY, θα λάβουν στοχευμένη υποστήριξη για θεσμική ανάπτυξη μέσω δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των δικτύων παρακολούθησης υδρομετρητή, της υποδομής έγκαιρης προειδοποίησης και των θεσμικών ικανοτήτων και της ανάπτυξης ενός οδικού χάρτη για την ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και του υδρόμετρου Υπηρεσίες.


Οι δραστηριότητες που αναλαμβάνονται μέσω του έργου ευθυγραμμίζονται με τις προτάσεις αξίας του CREWS και τους βασικούς δείκτες του προγράμματος, οι οποίοι θα καταδείξουν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του έργου. Είναι περαιτέρω ευθυγραμμισμένες με την Πρωτοβουλία Έγκαιρης Προειδοποίησης για Όλους του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον WMO και το UNDRR.


Μέσω του έργου θα καταβληθούν προσπάθειες για:

  • Ενίσχυση της ικανότητας των NMHS να παράγουν και να παρέχουν βραχυπρόθεσμες και σοβαρές καιρικές προβλέψεις και προβλέψεις και προειδοποιήσεις με επίκεντρο τον αντίκτυπο.

  • Υποστήριξη των μελών της ΑΗΚ στην ανανέωση του κοινού πρωτοκόλλου ειδοποίησης (CAP).

  • Πιλοτικές τυπικές επιχειρησιακές διαδικασίες για την ενεργοποίηση υφιστάμενων πλαισίων έγκαιρης προειδοποίησης σε επιλεγμένες χώρες.

  • Υποστήριξη προληπτικής δράσης με την ανάπτυξη πλατφορμών ενδιαφερομένων για τον καθορισμό των ερεθισμάτων για την ενεργοποίηση της έγκαιρης δράσης.

  • Συμπερίληψη μιας μελέτης κοινωνικοοικονομικού οφέλους κόστους (SEB) για την υποστήριξη επενδυτικών αποφάσεων που σχετίζονται με το Σχέδιο Έγκαιρης Προειδοποίησης του ΟΗΕ για όλους.

Η επίσημη έναρξη του έργου θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023 στην περιοχή και θα συγκεντρώσει βασικούς περιφερειακούς και εθνικούς συμμετέχοντες στο έργο.

bottom of page