top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Έδρα της UNESCO στην Ελλάδα για την Κυκλική Οικονομία και Πράσινη Καινοτομία!


Η έδρα με τίτλο "UNESCO Chair on Green Innovation and Circular Economy" δόθηκε το καλοκαίρι στην Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα UNITWIN/UNESCO Chairs Programme.


Το πρόγραμμα της UNESCO, το οποίο ξεκίνησε το 1992, συμμετέχουν περισσότερα από 850 ιδρύματα σε 117 χώρες και προωθεί τη διεθνή διαπανεπιστημιακή συνεργασία και δικτύωση για την ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έδρα είναι η πρώτη για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες του δικτύου. Μια πρόταση της ίδιας της Ερευνητικής Μονάδας προς το πρόγραμμα της UNESCO, ως απάντηση στο κενό που υπήρχε.


Σκοπός της έδρας είναι η προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έρευνας, κατάρτισης, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για την πράσινη καινοτομία και την κυκλική οικονομία, σε διεθνές επίπεδο.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, ως Συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας, παρευρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα κεντρικά της UNESCO στο Παρίσι στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό των 30 πρώτων ετών λειτουργίας του προγράμματος UNITWIN/UNESCO Chairs Programme. Σε αυτή την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν όλοι οι κάτοχοι εδρών του προγράμματος της UNESCO από τα 117 κράτη, να ανταλλάξουν απόψεις για τα επιμέρους επιστημονικά αντικείμενα, που θεραπεύει ο καθένας, και να συζητήσουν τρόπους διεθνών συνεργασιών.


Μάλιστα ο κος Αραβώσης, δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και η Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στο Περιβάλλον είναι στις προτεραιότητες του διεθνούς αυτού οργανισμού και μέσω του δικτύου και της τεχνογνωσίας, που διαθέτει, θα μας δώσει την δυνατότητα να συμβάλουμε και στην επίλυση προβλημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.»

Comments


bottom of page