top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Διεύρυνση του Φόρουμ Κυκλικών Πόλεων με 4 νέους φορείς



Μετά την ομόφωνη απόφαση της 3ης Συνόδου του Forum Κυκλικών Πόλεων στα Τρίκαλα και προκειμένου το Forum να καλύψει όλες τις θεματικές της κυκλικής οικονομίας σε διυπουργικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, την Τρίτη 06/02/2024 έλαβε χώρα το τελετουργικό υπογραφής 4 νέων φορέων-μελών του «FORUM Kυκλικών Πόλεων» για τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων.


Την κοινή πρωτοβουλία ίδρυσης του Forum στις 16/5/2023 την είχε το ΥΠΕΝ και η ΕΕΔΣΑ που επιπλέον έχει αναλάβει και τον συντονισμό λειτουργίας του.


Η τελετή έγινε στο ΥΠΕΝ παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκου, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντός και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδη, της Γενικής Γραμματέως Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κα. Θ. Ευτυχίδου, και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Αναγνωστόπουλου και του Προέδρου της ΕΕΔΣΑ Συντονιστή του Forum κ. Γ. Ηλιόπουλου.


Πιο συγκριμένα, τα τέσσερα (4) νέα μέλη του Forum Κυκλικών Πόλεων:

  • Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Γραμματέα, κ. Γ. Στρατάκο

  • Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, εκπροσωπούμενη από τη Γενική Γραμματεία, κα. Θ. Ευτυχίδου

  • Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Γραμματέα, κ. Δ. Αναγνωστόπουλο.

  • Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, εκπροσωπούμενη από τον κ. Α. Τζιτζικώστα


Το Σύμφωνο που υπεγράφη προβλέπει στη διακήρυξη ότι:

  1. Η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο που αντικαθιστά το υφιστάμενο γραμμικό μοντέλο εξόρυξης κατασκευής χρήσης απόρριψης, δημιουργώντας μια κυκλική, οικολογική και ανταγωνιστική Ελλάδα.

  2. Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, που μετατρέπει τα απόβλητά μας σε πόρους, προσφέρει μια λύση στην ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση που προκαλεί το υφιστάμενο γραμμικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Στην κυκλική οικονομία τα απόβλητα και η χρήση πόρων ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται στην οικονομία, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία.

  3. Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κυκλικής οικονομίας ενέκριναν τον Μάρτιο του 2020 το νέο Σχέδιο Δράσης για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη και τον Μάιο του 2022 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας 2021-2025.

  4. Η Κυκλική Οικονομία απαιτεί εθνικές πρωτοβουλίες, στις οποίες οι φορείς αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί, ακαδημαϊκοί μπορούν να συνεργάζονται σε κοινά θέματα ενδιαφέροντος, ώστε να συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία κυκλική, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διατήρησης των φυσικών πόρων.


Τα μέλη του Forum θα συνεργαστούν για την περίοδο 2023-2025, ώστε να συμβάλλουν με κοινές προτάσεις πολιτικής και εφαρμογής– στην επίτευξη των κατωτέρω ευρύτερων στόχων:

  1. Στην επιτάχυνση της μετάβασης των Πόλεων σε κυκλικά μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων .

  2. Στην προώθηση της συνεχούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και της καινοτομίας για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα, τη μετατροπή των καταναλωτών σε υπεύθυνους χρήστες με κίνητρα και την ανάπτυξη τεχνολογιών-λύσεων κυκλικής διαχείρισης των πόρων.

  3. Στη δικτύωση με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών για μια κυκλική οικονομία.

bottom of page