top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

COP26: Περίπου το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών οφείλεται στη γεωργία


Το παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων παρέχει τρόφιμα, καύσιμα και φυτικές ίνες στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή εμπορευμάτων, ωστόσο, συνδέεται επίσης με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας και της υποβάθμισης της δασικής γης.


Περίπου το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών οφείλεται στην αγροτική επέκταση ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, η σόγια και το βόειο κρέας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των αλλαγών της δασικής κάλυψης και να βοηθήσουν στην εφαρμογή αποτελεσματικών δεσμεύσεων για μηδενική αποψίλωση των δασών.

Κατανομή φυτειών ελαιοφοίνικα - Πηγή: Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι το 23% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από τη γεωργία, τη δασοκομία και άλλες χρήσεις γης. Ως εκ τούτου, η προστασία των δασών είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.


Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, 10 από τους μεγαλύτερους εμπόρους εμπορευμάτων στον κόσμο δημοσίευσαν μια «κοινή δέσμευση» για ανάσχεση της απώλειας δασών και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε πρόταση νομοθεσίας που επιβάλλει νομική ευθύνη στις εμπορικές εταιρείες να διασφαλίζουν ότι η προμήθεια τους δεν συνδέεται με την αποψίλωση των δασών.


Ενώ πολλές εταιρείες αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δασικά οικοσυστήματα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για μηδενική αποψίλωση των δασών, η πρόοδος στην εφαρμογή αλυσίδων εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση παραμένει αργή.


Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, μια ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συνδύασε λεπτομερή δεδομένα αποστολής από την Trase με εταιρικές γνωστοποιήσεις, παραγωγή σε επίπεδο αγροκτήματος και δεδομένα τηλεπισκόπησης για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι έμποροι βασικών προϊόντων προμηθεύονται προϊόντα και πώς αυτό επηρεάζει την εφαρμογή των εταιρικών δεσμεύσεων για μηδενική αποψίλωση των δασών.


Επικεντρώθηκαν σε εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων που χειρίζονται το κορυφαίο 60% των εξαγωγών τεσσάρων βασικών εμπορευμάτων: σόγια από τη Νότια Αμερική, κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού, φοινικέλαιο από την Ινδονησία και εξαγωγές ζωντανών βοοειδών από τη Βραζιλία.

Το εθνικό πάρκο Taï στην Ακτή Ελεφαντοστού που περιβάλλεται από φυτείες - Πηγή: Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

bottom of page