top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αντίθετο στην κοπή των δέντρων το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ



Την πλήρη αντίθεσή της στη διενεργούμενη εκτεταμένη κοπή των δένδρων των δενδροστοιχιών και πάρκων του δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της, καλεί τις δημοτικές αρχές να σταματήσουν αμέσως όλες τις σχετικές εργασίες μέχρι την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης από ειδικούς δασολόγους επιστήμονες, οι οποίοι, λόγω γνωστικού αντικειμένου, είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν περί της φυτοϋγείας, της επικινδυνότητας, του τρόπου κλάδευσης και της ανάγκης αντικατάστασης των αστικών δένδρων.


«Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις αντιστοιχούν σε μέγεθος σε μια πόλη με τριπλάσιο πληθυσμό και έκταση, ανάλογη του πολεοδομικού συγκροτήματος του Αττικού λεκανοπεδίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την σπουδή εφαρμογής του, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα του έργου αυτού σε μια περίοδο που η συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα αυξημένη», αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Χαρακτηρίζεται δε, άνευ προηγουμένου, η διενεργούμενη εκτεταμένη κοπή των δένδρων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (2020) για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη.


«Τα φύλλα των δένδρων αποτελούν σημαντικότατους δεσμευτές των πάσης φύσεως ατμοσφαιρικών ρύπων. Επιπρόσθετα, οι προβλεπόμενες επεμβάσεις σε τέτοια κλίμακα, θα επιφέρουν δραστική μείωση του αστικού πράσινου και των ωφελειών που αυτό συνεπάγεται για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που ήδη έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη».


Στην απόφασή της, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας εκφράζει την αντίθεσή της στην κοπή μεγάλων ώριμων δέντρων και τονίζει ότι η σωστή επιλογή του κατάλληλου είδους που θα φυτευτεί, είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία υγιούς και λειτουργικού μακροχρόνιου αστικού πρασίνου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

bottom of page