top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αντιμετωπίζοντας των καρκίνο — ο ρόλος του περιβάλλοντος της Ευρώπης



Ο καρκίνος επηρεάζει τις ζωές πολλών Ευρωπαίων. Η περιβαλλοντική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, το ραδόνιο, την υπεριώδη ακτινοβολία, τις χημικές καρκινογόνες ουσίες, τον αμίαντο και άλλους κινδύνους συμβάλλει σημαντικά στην υψηλή επιβάρυνση του καρκίνου στην Ευρώπη. Ωστόσο, όλοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν. Αυτή η έκθεση από την Ευρωπαϊκή Αρχή περιβάλλοντος, παρέχει μια σύντομη επισκόπηση των στοιχείων σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες καρκίνου στην Ευρώπη και των πολιτικών απαντήσεων της ΕΕ.


Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ, ενώ στην συνέχεια παρατίθεται ορισμένες βασικές θέσεις που προκύπτουν από αυτήν.

  • Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις καρκινογόνες χημικές ουσίες, το ραδόνιο, την υπεριώδη ακτινοβολία και το παθητικό κάπνισμα μαζί μπορεί να ευθύνονται για πάνω από το 10% της επιβάρυνσης του καρκίνου στην Ευρώπη.

  • Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι καρκίνου μπορούν να μειωθούν με τον καθαρισμό της ρύπανσης και την αλλαγή των συμπεριφορών: η μείωση αυτών των κινδύνων θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων.

  • Οι μεγάλες λανθάνουσες περίοδοι πολλών καρκίνων σημαίνουν ότι πολλά μελλοντικά κρούσματα θα οφείλονται στη ρύπανση που συμβαίνει σήμερα.

  • Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα για την πανευρωπαϊκή έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους καρκίνου και χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για τον κίνδυνο που προκύπτει από τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε πολλαπλές καρκινογόνες ουσίες.

  • Παρά τις αβεβαιότητες, όσα είναι ήδη γνωστά για τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και καρκίνου υποστηρίζουν ξεκάθαρα την εφαρμογή φιλόδοξων πολιτικών «μηδενικής ρύπανσης» ως εργαλεία για την πρόληψη του καρκίνου.

  • Η μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων είναι ουσιαστική εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους των ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών πρόληψης του καρκίνου, όπως αυτές του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρώπης.

bottom of page