top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αντιδράσεις για να μην συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας


Οι ευρωβουλευτές στις δύο αρμόδιες επιτροπές αντιτάχθηκαν την Τρίτη για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.


Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων την Τρίτη 14 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένσταση στην πρόταση της Επιτροπής να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων καλύπτεται από τη λεγόμενη Ταξινόμηση της ΕΕ, με 76 ψήφους υπέρ, 62 ψήφους κατά και 4 αποχές.


Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν το ρόλο του πυρηνικού και του ορυκτού αερίου στη διασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού κατά τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Ωστόσο, θεωρούν ότι τα τεχνικά πρότυπα ελέγχου που προτείνει η Επιτροπή, στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό της, για να υποστηρίξουν τη συμπερίληψή τους δεν σέβονται τα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού ταξινόμησης.


Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές ζητά επίσης οι νέες ή τροποποιημένες κατ' εξουσιοδότηση πράξεις να υπόκεινται σε δημόσια διαβούλευση και σε εκτιμήσεις επιπτώσεων, καθώς θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.


Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για το ενεργειακό τους μείγμα και οι επενδυτές μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν όπως θέλουν, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση των επενδυτών να επενδύουν αποκλειστικά σε οικονομικές δραστηριότητες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.


Το ψήφισμα έχει προγραμματιστεί για ψηφοφορία κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 4-7 Ιουλίου 2022. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν προθεσμία έως τις 11 Ιουλίου 2022 για να αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν βέτο στην πρόταση της Επιτροπής. Εάν η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ (353) αντιταχθεί στην πρόταση της Επιτροπής, η Επιτροπή θα πρέπει να την αποσύρει ή να την τροποποιήσει.

bottom of page