top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

15 εκατ. για ενεργειακές κοινότητες



Βασικό πυλώνα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αποτελέσουν οι ενεργειακές κοινότητες, σχεδιασμός που θα συνοδευθεί με την άμεση προκήρυξη ενός προγράμματος ΕΣΠΑ 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων.


Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).


Όπως είπε ο υπουργός, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ με μικρές κλίμακες και η αποκεντρωμένη παραγωγή από τους ίδιους τους παραγωγούς, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί «μεγάλη τομή» στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλές περιφέρειες, με τις αγροτικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς να ξεχωρίζουν για τις πρωτοβουλίες και την παρουσία τους. «Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο κομμάτι των δήμων, ενώ προς κατάκτηση παραμένει η επέκταση των κοινοτήτων στο πεδίο των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, προς επίλυση βρίσκονται δύο σημαντικές εκκρεμότητες όπου η διευθέτησή τους «θα αποτελέσει εφαλτήριο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και εδραίωση» των ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας. Στο σημείο εκείνο ο υπουργός ΠΕΝ εξήγγειλε νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που, όπως υπογράμμισε, «θα δώσει ώθηση» για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ο άλλος αστερίσκος είναι τα θεσμικά τιμολόγια που θα περάσουν κανονικά και θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες, συμπλήρωσε.


Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το 2019 «θα είναι το έτος των ενεργειακών κοινοτήτων».



bottom of page