top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πόση ευθύνη έχουν τελικά οι αγελάδες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου?



Κάθε χρόνο εκλύονται 45-50 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη απορροφώντας και στη συνέχεια εκλύοντας πίσω στην ατμόσφαιρα θερμότητα. Η σημασία τους δε, καθοριστική, αφού χωρίς τα συγκεκριμένα αέρια η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης θα ήταν -18^o C. Η υπερθέρμανση που ταλανίζει τον πλανήτη, έρχεται ως επακόλουθο της αύξησης της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα κύρια αέρια που ανήκουν στην εξεταζόμενη κατηγορία είναι οι υδρατμοί (H_2 O), το διοξείδιο του άνθρακα (〖CO〗_2), το μεθάνιο (〖CH〗_4), το υποξείδιο του αζώτου (N_2 O) και το όζον (Ο_3).Ο συνήθης ύποπτος είναι το διοξείδιο του άνθρακα, προϊόν των καύσεων, του οποίου τη συγκέντρωση εμείς οι άνθρωποι καταφέραμε να αυξήσουμε κατά 45% από το 1750 εως σήμερα. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο, εξετάζεται ένας άλλος ύποπτος και αυτός είναι το μεθάνιο, το οποίο συνιστά το 16% της συνολικής ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Σημαντικό είναι να τονιστεί πως το μεθάνιο είναι 28 φορές πιο αποτελεσματικό στην απορρόφηση θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος 100 χρόνων.


Η έκλυση μεθανίου είναι απόρροια των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, της καύσης βιομάζας καθώς και της διαχείρισης απορριμμάτων. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η συμβολή της γεωργίας και κτηνοτροφίας, η οποία ανέρχεται περίπου στο 40-50%. Κάπου εδώ λοιπόν θα μιλήσουμε και για τις αγελάδες. Τα βοοειδή, όπως και άλλα ζώα βοσκής παράγουν μεθάνιο κατά τη διαδικασία της πέψης τους, ενώ ο πληθυσμός των πρώτων ξεπερνάει τα 1,4 δισεκατομμύρια με τάση αύξησης, όσο αυξάνεται και η ζήτηση της ανθρωπότητας για βοδινό κρέας και αγελαδινό γάλα.



Πόσο όμως τελικά επιβαρύνουν τα βοοειδή το περιβάλλον;


Πρέπει να προσμετρηθεί η άμεση απελευθέρωση μεθανίου από ένα βοοειδές, η οποία ανέρχεται στα 70-120 kg ετησίως. Αυτό μεταφράζεται ισοδύναμα σε 1750-3000 kg διοξειδίου του άνθρακα. Ενδεικτικά, ένα αυτοκίνητο diesel με μέση κατανάλωση 9 L/100 km εκλύει περίπου 250 gr 〖CO〗_2ανά χιλιόμετρο ή 2500 kg στα 10.000 χιλιόμετρα.


Το γεγονός πως οι αγελάδες επιβαρύνουν τόσο πολύ την ατμόσφαιρα, δε θα πρέπει ωστόσο να μας αφήσει αδιάφορους. Ο καταναλωτισμός και η ταχυφαγία, οδηγούν σε υπέρμετρη ζήτηση των προϊόντων από βοοειδή με τον πληθυσμό τους να αγγίζει άνευ προηγουμένων υψηλά επίπεδα. Στον βωμό της αύξησης της παραγωγής, χρησιμοποιούνται τροφές που προκαλούν περισσότερη έκλυση μεθανίου κατά την πέψη από άλλες, ενώ στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και λιπάσματα ή φυτοφάρμακα κατά την καλλιέργεια των φυτών που μετά γίνονται η τροφή των βοοειδών. Επίσης, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων και η μετατροπή τους σε βοσκοτόπια, στερούν την Γη από πολύτιμα δέντρα, τα οποία είναι ικανά να συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της διαδικασίας φωτοσύνθεσης.


Προσωπικό σχόλιο του συντάκτη: Η συγκέντρωση των παραπάνω στοιχείων (βλ. παραπομπές) και η παρουσίασή τους σε αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να στοχοποιήσει τα ζώα ή τους κτηνοτρόφους. Στο στόχαστρο βρίσκεται η εκβιομηχανοποίηση (όχι η μηχανοποίηση) της κτηνοτροφίας και οι επιπτώσεις που έχει στο πριβάλλον. Πρόκειται, για μία ακόμη ένδειξη του πως η ανθρώπινη παρέμβαση έχει ξεπεράσει τα όρια, ώστε ακόμα και τα βοοειδή να φαίνεται πως έχουν κάποια ορισμένη συμβολή στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.


Παραπομπές:


bottom of page