top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πολύ σημαντική δράση για τη χώρα το ΕξοικονομώΤη ναρκοθέτηση και την απαξίωση του προγράμματος Εξοικονομώ, το πάγωμα των πληρωμών και την καθυστέρηση στα προγράμματα για τα δημόσια κτίρια και την επιχειρηματικότητα ανέδειξε, με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος.


Επισήμανε παράλληλα τη συστηματική απαξίωση της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αφού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφενός δεν απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γραπτώς από το Νοέμβριο του 2021 και αφετέρου ο κος Σκρέκας δεν προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει αλλά έστειλε τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά που έχει άλλες αρμοδιότητες.


Όπως ανέφερε: «Το «Εξοικονομώ» είναι μια πολύ σημαντική δράση για τη χώρα μας. Γιατί η κλιματική ουδετερότητα και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν εξοικονομήσουμε ενέργεια. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει κυριολεκτικά ναρκοθετήσει το «Εξοικονομώ». Το έχει τινάξει στον αέρα. Παραλάβατε ένα «Εξοικονομώ» το οποίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με 670 εκατομμύρια ευρώ είχε 65.000 ωφελούμενους και έχετε να επιδείξετε μόνο καθυστερήσεις και διαμαρτυρίες από την τεχνική αγορά».


Σημείωσε στη συνέχεια ότι το πολυδιαφημισμένο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του κ. Χατζηδάκη, αυξήθηκε στα 870 εκατομμύρια που αντιστοιχούν μόνο σε 37.000 δικαιούχους «Προσέξτε, περισσότερα λεφτά για λιγότερους δικαιούχους!. Το βασικό όμως θέμα που τίθεται αφορά τις καταγγελίες από όλη την αγορά ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», του κ. Χατζηδάκη του 2020 δεν πληρώνει τους προμηθευτές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.


«Το δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει στην αγορά είναι η εκτίναξη των τιμών στα οικοδομικά υλικά, κάτι που το υπουργείο το γνωρίζει και αφήνει όμως τον τεχνικό κόσμο, τους προμηθευτές και τους πολίτες σε βραχυκύκλωμα. Ούτε εκταμιεύετε τα λεφτά από τα «Εξοικονομώ» που έχουν υλοποιηθεί, ούτε απαντάτε τι θα γίνει με τις νέες τιμές υλικών» πρόσθεσε.


Στη δευτερολογία του Ο Σ.Φάμελλος παρατήρησε πως με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Ταγαρας «φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί μόνο το 9% των δικαιούχων του προγράμματος του κ.Χατζηδάκη του 2020. Αυτό έχει σημασία για την αγορά μετά από 14 μήνες υλοποίησης».


Στάθηκε επίσης στο μεγαλύτερο πρόβλημα που διαφαίνεται και αφορά τον σχεδιασμό στο Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα της εξοικονόμησης ενέργειας. «Με τις εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη, το Δεκέμβριο του 2020, περιμέναμε καινούργιο «Εξοικονομώ» το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εμείς τότε είπαμε ότι κάθε χρόνο χρειάζεται ένα «Εξοικονομώ» με 1 δισεκατομμύριο ευρώ και για την τεχνική αγορά, αλλά πρώτα απ’ όλα για την εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί εκεί θα κριθούμε ως κοινωνία, εκεί θα αντιμετωπίσουμε πρώτα απ’ όλα την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει πρωτίστως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».


«Αναλαμβάνει ο κ. Σκρέκας στη συνέχεια, και στις 29 Ιουλίου μεταθέτει για το τέλος Σεπτεμβρίου την έναρξη του «Εξοικονομώ». Στις 20 Σεπτεμβρίου το μεταθέτει για το τέλος Οκτωβρίου. Τελικά, στις 3 Δεκεμβρίου, δημοσιοποιήθηκε ο οδηγός του προγράμματος και στις 13 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το «Εξοικονομώ 2021». Χάσαμε δηλαδή όλο το 2021. Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης όμως είναι αυτά που τάχα η κυβέρνηση έλεγε ότι θα έρθουν και θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Και πάλι όμως δώσατε παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022 για τις αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ 2021», ενώ δεν είχατε πληρώσει το προηγούμενο -το σημειώνουμε πάλι, κύριε Πρόεδρε- και βλέπουμε όμως ότι υπάρχει και πάλι σοβαρό πρόβλημα. Ενώ έκλεισαν οι αιτήσεις στις 15 Μαρτίου στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021» υπάρχουν αντιφατικές αναρτήσεις από πλευράς Υπουργείου ότι θα ανοίξει και πάλι το σύστημα για τις αιτήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν. Άρα ούτε το Εξοικονομώ του 2020 δεν πληρώνει τα έργα, ούτε το Εξοικονομώ του 2021 προκηρύχτηκε και φτάσαμε τέλη Μαρτίου 2022 και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι αιτήσεις».


Αναφέρθηκε στα τρία χαμένα χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων λέγοντας: «Αλλά δεν έχετε κάνει κάτι ούτε για το «Εξοικονομώ» στα δημόσια κτίρια ούτε για το «εξοικονομώ» στους επιχειρηματίες και στη βιομηχανία», καθώς και επισήμανε την εντελώς λανθασμένη επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να παγώσει 3 χρόνια το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 έτοιμο με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ με πιλοτικό πρόγραμμα με δώδεκα φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια και δημοτικά κτί​ρια. «Σήμερα έρχεται η Νέα Δημοκρατία αλλάζοντας την ΚΥΑ του 2019 να εξαγγείλει το «Ηλέκτρα» με άλλους περιοριστικούς όρους για τα Δημόσια κτίρια».


Κλείνοντας ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Δηλαδή, για να τα βάλουμε σε μια σειρά, το «Εξοικονομώ» του κ. Χατζηδάκη είναι απλήρωτο, το «Εξοικονομώ 2021» του κ. Σκρέκα είναι από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και δεν υπάρχει κανένα «Εξοικονομώ» για τα δημόσια κτίρια, κανένα «Εξοικονομώ» για την επιχειρηματικότητα και η Ελλάδα πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια, γιατί μέσα σε όλα τα άλλα βάζετε και πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας. Γιατί την αισχροκέρδεια την ξεκινήσατε εσείς με τις αυξήσεις που κάνατε στη ΔΕΗ από το Σεπτέμβριο του 2019. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία! Τι άλλο χειρότερο έχουμε να περιμένουμε στην ενέργεια; Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κολλημένη, οι ΑΠΕ χωρίς σχέδιο και η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο».


Comments


bottom of page